Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

nv enocksson röd
DEL AV MÅNGA. I Galleri Ranrike finns bland annat en mycket stor röd målning, som består av flera mindre och kan monteras olika beroende på lokal. Detta är en del av den.

Visuellt språk nära orden

– Ett konstnärskap är en lång resa som hänger ihop.Ann-Charlotte Enocksson har just öppnat sin utställning i Galleri Ranrike. När hon berättar träder mönster fram.

Nej, det handlar inte om textil utan om blyertsstreck som grafik på papper, objekt och målningar. Det handlar om själva skapandet.

– Det är inte föreställande bilder men de närmar sig symbolspråk, säger hon.

Ann-Charlotte Enocksson har läst litteraturvetenskap och drömde en gång om att bli författare, men det var i det visuella, i bildskapandet, hon hittade rätt.

– Jag ligger nära det verbala och skrivna språket, men jag är inte där.

Däremot rör hon sig i grannskapet, både när hon skapar konst och när hon som socionom arbetar med människor. Sedan i somras har hon tagit upp det gamla yrket och arbetar på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingungdomar. Med dem fungerar kommunikationen i just det här grannskapet, eftersom de inte kan mycket svenska.

– Vi försöker kommunicera med ord men språket kan inte alltid bli huvudvägen. Eftersom jag är så medveten om vad som händer visuellt i situationen också så har jag kontakt med hur jag säger det jag säger också.

"Hur" är över överhuvud taget ett viktigt frågeord för Ann-Charlotte Enocksson.

– Det är viktigare hur jag visar något i verk än vad det föreställer, säger hon.

– Att skapa innebär att man fattar en hel rad beslut som leder till resultatet. Om folk ser en utställning och tänker får de ut så mycket mera.

Det synsättet gör också att Ann-Charlotte Enocksson känner vånda inför samlingsutställningar där hon bara kan visa ett eller två verk.

– Det blir som att rycka ut ett blad eller två ur en diktsamling.

Hon föredrar att ställa ut separat, eftersom det gör det lättare att upptäcka de mönster som blir igenkännliga när man sett mycket av samma konstnär - och helst under lång tid.

– Efter många år ser jag mönster upprepas i mitt konstnärskap. Vissa saker lägger jag vikt vid, andra inte.

Samma sökande efter mönster kan man göra när man till exempel reflekterar över samhällsutvecklingen och en individs utveckling, noterar hon.

– Jag arbetar egentligen med samma frågeställningar både som socionom och konstnär.

Däremot går dessa frågeställningar inte riktigt att formulera som raka frågor, säger hon.

– Nej, de är ordlösa, tankar i ett stort område som handlar om vad det är som är meningsbärande.

Till utställningen i Ranrike har formulerat en text som kan tjänstgöra som ingång för den som kommer och tittar. Där förklarar hon: "Jag visar det jag har att berätta, visar istället för att säga. Jag använder konsten för att nå andra människor. Orden begränsar konsten. Men alla vill ha orden, det verbala, det skrivna, det talade. Orden är bara en konstruktion av den upplevda verkligheten. Våga lita på det du ser, att du ser."

Hon är extra glad över att ställa ut i Tanums kommunhus, där människor arbetar och möts och naturligt passerar utställningen.

– Det är ett fint litet galleri. Jag tycker om tanken med att det finns i kommunhuset, så att de som driver kommunen ställs inför konsten där de är. Det ligger mig varmt om hjärtat.

– Och det är en möjlighet för mig att visa andra i Tanum vad jag gör.

Ann-Charlotte Enocksson är född i trakterna av Tiveden men har ett långt förflutet i Göteborg. Hon flyttade till Bottna redan 1989 och varit aktiv i Konstnärernas Kollektivverkstad, där hon också haft utställningar. Men på Galleri Ranrike ser hon en möjlighet att få visa många fler i Tanum vad hon sysslar med.

Fakta: Ann-Charlotte Enocksson

Bor i Bottna

Bildkonstnär sedan 30 år

Arbetar sedan i somras också med ensamkommande flyktingungdomar i Sotenäs

Bakgrund: socionom, konstutbildning på Valand, studier i språk, litteratur.

Några tidigare utställningar: Göteborgs konsthall, KKV-Stensalen, Vänersborgs konsthall, Lokstallets konsthall i Strömstad, Bohussalongen i Bohusläns museum, Konstlitografiska museet i Tidaholm.

Aktuell: Galleri Ranrike i Tanums kommunhus fram till 7 mars