Stundande kulturlov i Strömstad

Hur låter en målarkurs med konstnären Sinisha Bozunovic, en sångkurs med Sarah Howard eller en fotokurs med Marco Laconelli? Snart har eleverna i Strömstad chansen när de får sitt allra första kulturlov.

ANNONS
|

Vanligtvis kallas det höstlov, på andra håll läslov. Men i Strömstad kallas årets lov för eleverna som infaller vecka 44 för ett kulturlov. Ungefär som skolor runt om i Sverige sedan länge kallar februarilovet för ett sportlov.

– Det är fantastiskt bra tycker jag, säger Lasse Fredriksson, Föreningsnavet, som jobbar administrativt och praktiskt med kommunens föreningar, och är med och samordnar kulturlovet tillsammans med kommunen, och som saknat ett lov med fokus på kultur.

– Det blir första gången så vi får se vad det blir för intresse, säger Tove Meyer, kultursamordnare i Strömstad kommun.

Utan att veta kan man kanske ana att det är efterlängtat.

ANNONS

– Vi märker ett jättestort intresse när kulturskolan erbjuder kurser står barn på kö. Jag tycker det är bra att det finns andra möjligheter att pröva på. Som nu när det är gratis, säger hon.

Att anordna kulturlovet har samma bärande tanke som när sportlovet anordnas, att få in fler unga i föreningslivet och få testa på en bredd av aktiviteter.

– Idrotten är väldigt duktig på att fånga upp barn och ungdomar, vilket är fantastiskt bra, men det hade varit roligt om kulturen kunde göra lite samma grej. Speciellt när vi fått ett kulturhus, säger Lasse Fredriksson, och fortsätter:

– Vill du spela handboll eller ro finns alltid en grupp att gå till, men kultur är nästan alltid ensamt, som någon som fotograferar. Men för att få ungdomar intresserade kanske det är en liten grupp som behövs, säger han, och ser lovet som ett första steg i att foga samman kulturintresserade ungdomar.

Foto är en av kurserna eleverna kan testa på, och det med fotografen Marco Laconelli på Kulturhuset Skagerack på onsdagen. Även en skrattfylld målarkurs på Lokstallet med konstnären och galleristen Sinisha Bozunovic på både måndag och tisdag erbjuds för eleverna. De som älskar eller vill testa på att sjunga kan hänga med Strömstads pastorats ungdomskör och öva inför medverkan i konserten HOPP eller med Sarah Howard på Skagerrak, som också avslutas med en konsert.

ANNONS

– Den sångkursen kommer också mynna ut i en konsert på onsdagen, säger Tove Meyer.

De hoppas det blir fler kulturlov i framtiden med ett utökat program.

– Vi har inte lyckats att få med allt vi tänkte, men det är ändå ett digert program, säger Lasse Fredriksson.

– Blir det lyckat kan det utöka rejält känner vi, fortsätter han.

Mer information om kurser och anmälan finns på Strömstad kommuns hemsida.

Kulturlov. Lasse Fredriksson, föreningsnavet, och Tove Meyer, kultursamordnare i Strömstads kommun, berättar mer om kulturlovet.

Drama med olika improvisationsövningar i Kulturhuset Skagerrak både individuellt och i grupp, tisdag till torsdag.

Danskurs i salsa och Kizomba på torsdagen i Kulturhuset Skagerrak med Berit och Olle Tillquist.

Naturdag i Skee där elever får sitta kring elden, tälja småslöjd och springa på snok-upptäcksfärd i Lekskogen bakom församlingshemmet.

Scarpbooking på biblioteket – gör ditt eget halloweenkort, torsdagen.

ANNONS