Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Reuben Sallmander och Nina Hammarklev
Reuben Sallmander och Nina Hammarklev

Spelar på Gunnebo

Nu inleds repetitionerna för "Spanska flugan" på Gunnebo slott i Mölndal. Där återförenas Nina Hammarklev från Strömstad med Reuben Sallmander.

Nina Hammarklev, tidigare Lundseie, från Strömstad, spelade mot Reuben Sallmander i musikalen "Mamma Mia", en stor succé där de agerade inför sammanlagt en miljon åskådare 2005-2007. Nu är det dags igen, men i nya roller.

Spanska flugan är en klassisk tysk komedipjäs som dragit stor publik runt om i Sverige i flera decennier.

Pjäsen skrevs 1914 av författarparet Arnold und Bach. Den hade svensk premiär på Vasan i Stockholm redan 1914.

Till sommaren spelar Nina Hammarklev rollen som fröken Paula Klinker i en uppsättning på Gunnebo i Mölndal. Reuben Sallmander spelar den lantlige, bortkomne friaren Malte.

På Gunnebo kommer handlingen i pjäsen att förläggas till 1950-talet.

Sven Melander kommer att ha rollen som den hetsige senapsfabrikören Klinker.

– Pjäsen skrevs av författarna Arnold och Bach för 102 år sedan. Den har en snillrik intrig och går att spela år efter år. Den tål omplantering i 1950-talets Mölndal, säger Sven Melander i ett pressmeddelande.

Häromdagen var det manusgenomläsning med regissör Anders Aldegård.

Handlingen i pjäsen går ut på att senapsdirektör Klinker vill gifta bort sin dotter. Modern Emma Klinker, spelad av Ewa Roos, letar upp en värdig kandidat från Norrland. Men under tiden söker direktörens hemlige, oäkta son efter sin far, därtill uppmuntrad av sin mor, den oemotståndliga dansösen kallad "Spanska flugan", som direktören hade en semesterflirt med 25 år tidigare.

I rollistan finns även namn som Hanna Hedlund, Hans Josefsson och Stefan Ljungqvist.

Pjäsen kommer att spelas på Gunnebo slott mellan den 5 och 27 juli.

Fakta: Pjäsen

Spanska flugan är en klassisk fars som skrevs 1914 och är den mest spelade pjäsen av författarparet Arnold und Bach.

Den hade svensk premiär på Vasan i Stockholm redan 1914 med Olof Winnerstrand i huvudrollen. Sedan dess har den satts upp med jämna mellanrum på olika teaterscener.

Den har varit en återkommande publiksuccé i Köpenhamn och på Nationaltheatret i Oslo, liksom på de flesta tyska estrader.

2010 spelades farsen på Krusenstiernska gården i Kalmar under titeln Zpanska flugan med bl.a. Peter Dalle, Suzanne Reuter och Robert Gustafsson i rollistan.