Höll hov. Babben Larsson besökte Tanumstrand för första gången. Den rutinerade artisten lyste med distanserade skämt om bland annat relationer, kroppsideal – och dialekter.
Höll hov. Babben Larsson besökte Tanumstrand för första gången. Den rutinerade artisten lyste med distanserade skämt om bland annat relationer, kroppsideal – och dialekter.

Säkra kort med Babben

Högt och lågt. Personligt och folkligt. Babben Larsson drog ner en hel del skrattsalvor under lördagskvällens föreställning i Grebbestad.

ANNONS
|

Gotländskan Babben Larsson, 60, har mer eller mindre under halva sitt liv stått på den svenska underhållningsscenen. Hon har levererat stå-upp komik, hållit i radioshower och deltagit i ensembler med några av de största underhållarna i Sverige – dock hade hon aldrig tidigare uppträtt inför en publik i Grebbestad.

Syftet med turnénamnet "Expedition Babben" är enligt henne själv att uppträda på nya scener. Hon inledde också aftonen med att bland annat ta kontakt med publiken genom att fråga vem som hade rest längst för att se showen – en glad röst ute i publikhavet ropade då 23 mil och från Hjo, varpå Babben replikerar med en humoristisk glimt-i-ögat kommentar om den västgötska orten.

ANNONS

Trerättersfolkettog snabbt emot Babbens skämt när hon hittade ingångar kringden bohuslänska dialekten, uttal av ord och karaktärsdrag. Det märks ganska tidigt att Babben Larsson kommer till sin rätt. Publiken, som bland annat avnjuter en irish-coffe eller annan typ av avec under det magenta-färgade ljuset, vaggas in i känslan av att den här kvällens planerade nummer förpackas i folklig igenkänning.

Därefter blir 60-årige Babben från gotlänska orten Dalhem personlig och bryter ny mark. Hon berättar om när hon mötte sin dåvarande mansom arbetade som tandläkare och senare hur hon reflekterade kring olikheterna som slutade med att relationen tog slut.

"Vi var som Lady och Lufsen – och det var jag som var Lufsen i relationen".

Babben genomsyrarsjälvdistans, men samtidigt är hennes proportioner av realistiska gestaltningar om kärlek och relationer,troligtvisinkapslade kring gemene mans igenkänning om livet i stort. Hon tar en klunk vatten, laddar om och skjuter senare iväg en salva mot Donald Trump.

Den över en och en halvtimme långa showen i en fullsatt lokal närmar sig sitt slut. Babben drar upp några ordvitsar – vissa fungerar bra, andra biter sig inte fast fullt så väl.

Sammantaget får publiken valuta för pengarna. Rutinerade Babben Larsson vet om vad som går hem och det märks med valet av skämt, samtalsämnen och dialogen med publiken. Hennes allra starkaste kort är att hon känns genuint folklig och okonstlad. När showen är slut tar hon välförtjänt emot publiks hyllningar. En favorit i repris kanske?

ANNONS
Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS