Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Kulturhusförening Olle och Karin
Bildar förening. Olle Tillquist och Karin Björk från den tidigare kulturhusgruppen berättar om den nya föreningen.

Nybildad kulturhus-förening

Kulturhusgruppen har nu vuxit ur kostymen och blivit en förening – öppen för alla intresserade.– Föreningen blir så stark som medlemmarna gör den, säger Karin Björk.

Karin Björk och Olle Tillquist, som båda varit drivande i kulturhusgruppen, berättar för Strömstads Tidning att man nu bildat en förening.

– Kulturhusgruppen har ju redan funnits i några år och arbetat för att det ska starta ett kulturhus i Strömstad. Nu hade vi kommit till en punkt där vi behövde bilda en förening för att kunna vara en juridisk person i kontakten med kommunen och andra inblandade, säger Olle Tillquist.

En annan del i det hela är att man nu kan släppa in alla som är intresserade och vill engagera sig i kulturlivet i Strömstad.

– Nu kan alla som vill vara med och vi tar gärna emot så många medlemmar som möjligt. Man behöver inte vara aktiv, säger Olle Tillquist.

– Man kan göra sin röst hörd om hur man vill ha det med Skagerrak, som är en stor möjlighet för kulturen i Strömstad, säger Karin Björk.

I september 2016 beslutade kommunstyrelsen att teckna avtal med Strömstadslokaler om Skagerrak som kulturhus. Kommunstyrelsen har också skjutit till tre miljoner kronor för renoveringskostnader.

– Renoveringen är det mest svårbedömda i planerna. Vi vet inte när det ska ske, och hur mycket som behöver göras, säger Olle Tillquist.

– Men huset behöver inte vara helt klart för att man ska kunna ha verksamhet i någon del, det kan bli delinvigningar, säger Karin Björk.

Skagerack är tänkt som ett samlande centrum för kulturlivet.

– Det finns möjlighet att ha kulturskola, en biblioteksfilial, olika evenemang och allt som de fria kulturskaparna hittar på, säger Olle Tillquist.

– Sedan är det inte sagt att allt ska hända just på Skagerack även om det kommer att vara en bas för det. Man ska kunna komma in där och se vad som händer på kulturområdet, säger Karin Björk.

Förutom caféet som ska starta i huset finns ju sedan tidigare även restaurangen Strand som ligger mot hamnen.

– Det ska bli tydligt att Strand är en del av kulturhuset, om man kommer in där från bryggan. Där ska man också kunna se vad som är på gång, och ha skyltar som visar upp i huset, säger Karin Björk.

Hur är det tänkt att caféet i huset ska drivas?

– Det är tänkt som ett kommersiellt café. Man kan inte förlita sig på att ideella krafter kan och vill driva det, säger Karin Björk.

Den 29 mars håller den nybildade kulturhusföreningen årsmöte.

– Där ska vi klubba igenom den fortsatta riktningen för arbetet, säger Olle Tillquist.

Fakta: Kulturhuset

Skagerack byggdes 1877 efter den stora branden i Strömstad, som societetshus.

Det var dansrestaurang under många decennier, men har också bland annat använts för skoförsäljning (!).

Entréplanet på 500 kvadratmeter och övervåningen på 360 kvadratmeter planeras bli kulturhus. I ytan ingår 120 kvadratmeter uteservering.

Strömstadslokaler vill ha en kallhyra på 516 000 kronor per år.

Huset är dåligt isolerat. Uppvärmningen beräknas i dag till 300 kronor per kvadratmeter.

Tre miljoner är avsatta till renovering från kommunens sida.