Estradör. Björn Ranelid tog publiken i kyrkan med storm när han talade oavbrutet i 90 minuter utan manus, om sin far om kvinnor om ordets betydelse och nästan vad som helst.
Estradör. Björn Ranelid tog publiken i kyrkan med storm när han talade oavbrutet i 90 minuter utan manus, om sin far om kvinnor om ordets betydelse och nästan vad som helst.

När rockstjärnan kom till byn blev kyrkan full

Det är väl ingen tvekan om att lördagens författarjippo i Strömstad kyrka kan betecknas som succé. Frågan är om kyrkoherden Malin Hammarström haft så mycket folk på en gång i kyrkan på länge.

ANNONS
|

Lördagens predikanter var trestjärniga författare och underhållare. Hur kyrkoherden Malin Hammarström och kommunens bibliotekschef Gunilla Sandin kunnat locka hit så många superkändisar på en gång vet de bara själva.

Först ut på lördagen var den norske succéförfattaren Erlend Loe, som numera räknas som en av grannlandets främsta författare, efter otaliga böcker och filmmanus sedan debuten 1993.

Han är känd för sin humor och när han valde brottsstycken ut sina böcker att läsa högt för den månghövdade publiken i kyrkan, brast den ofta ut i rungande skratt. Erlend räknas dessutom nästan som Strömstadsbo, eftersom han och familjen bor på Rossö under somrarna.

ANNONS

Christine Falkenland är känd för nedstämd diktning. Hennes berättelser präglas ofta av barndomsmiljön i Bohuslän. Hon läste bibeln mycket som ung och präglades av det Schartauanska i norra Bohuslän. Om detta talade hon bland annat i Strömstads kyrka.

Sedan tog Bodil Jönsson över ordet och då hade ännu fler bänkat sig i kyrkan. Hon är före detta professor i rehabiliteringsteknik, universitetslektor och hedersdoktor och har skrivit böcker om hem, arbetsliv och den vanliga känslan av otillräcklighet och stress som drabbar så många.

För den mogna publiken i Strömstad kyrka var Bodils trösterika ord om livet säkert som balsam på själen. Som i boken "Guld" där hon under rubriken Möteströtthet skriver "inbokade möten har till synes tydligare avsikter och större disciplin än allmänt småprat, Men när de blir för många, leder också mötena till ytlighet, leda och ineffektivitet".

Sådan är Bodils hela retorik också när hon ifrågasätter varför man måste konstatera att vi blir äldre och då mindre värda?

– Alla vill inte bli gamla. Jag vill inte bli stämplad som gammal, säger Bodil Jönsson som skrivit mycket om livet och om hur man ska se på det hela. Hon blev känd i tv-programmet Fråga Lund och är fortfarande på sitt 75:e år en fantastisk talare inom sitt område.

ANNONS

Och det är så klart Björn Ranelid också, som i lördags troligen var det största dragplåstret till författarsamtalen i kyrkan. Med honom är det så att man inte behöver ha läst ens rubrik i någon av hans över 50 böcker för att bli underhållen här han talar.

För Ranelid kommer in på scenen som en rockstjärna med uppknäppt skjorta, hårfläta i nacken, boots och en energi som är oförklarligt stark. Han har inget manus säger han, utan talar fritt utan pauser under 90 -100 minuter i en följd.

Damerna i publiken är tydligt positivt inställda vilket de har sett honom hos Skavlan, hemma hos Parneviks, i Lets dance eller något annat tv-program, eller inte.

Det är klart att Björn stal showen även om han talade som näst sista nummer under lördagen. Han går runt i lokalerna när han talar, böjer sig ner mot enskilda lyssnare när han tala och kan böja sjunga en hel text, eller vissla som en kanariefågel.

Ingen blir oberörd av Ranelids många ämnen han tar upp. Han sprutar ur sig påståenden och slutsatser som till exempel: "Man kan älska någon som inte älskar en tillbaka. Men det är inte relevant" eller "Jag skriver på rikssvenska till 100 procent" eller "Jag har aldrig kommit för sent till ett framträdande" eller "Ni kvinnor finns bara i ett enda exemplar" eller "Tre rader av Tranströmer krossar tre böcker av" och så nämner han en annan författare.

ANNONS

När han sedan signerar sina böcker efter föreställningen samlas damerna runt 67-årige Ranelid som dessutom i dagarna fått godkänt som vigselförrättare i Tomelilla.

Vad som driver honom har han lovat berätta för tidningen, senare i sommar.

Politiskt budskap

Också Zinat Pirzadeh, komiker, föreläsare och författare, talade under lördagen i Strömstad kyrka.

Hon har sina rötter i Iran, men har med åren blivit en uppskattad komiker här i landet som räknar som sitt hemland.

Zinat talade om hedersförtryck och om sin uppfattning att alla unga män som kommer hit bör upplysas om hur jämställdheten fungerar i Sverige.

– Vill de inte följa det ska de kanske uppmanas att åka hem igen, sade hon under sitt föredrag i lördags.

Hon talar ofta om hedersrelaterat förtryck och därtill hörande våld, som hon vill bekämpa.

I sitt föredrag använder hon också en hel del humor som får publiken att skratta högt.

2010 utsågs hon till landets bästa ståuppare på Svenska standuppgalan.

ANNONS