Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

IMG_7914reg
Fullt upp. Madeleine Mikkelsen fick genom sin utbildning chansen att ställa ut sin gungstol vid en stor mässa i Stockholm som arrangerades nyligen. Där fanns stora producenter på plats som nyfiken tittade på hennes möbel.

Madeleine utvecklar sin konst på högskola i Norge

Efter gymnasiet intog hon Stockholm. Sedan blev det en sväng till Leksand. Nu studerar Strömstadskonstnären Madeleine Mikkelsen vid Konst- och designhögskolan i Bergen med en spännande tid bakom sig – och framför sig.

25-åriga Madeleine Mikkelsen växte upp i Strömstad men valde att gå bild och formgivning på gymnasiet i Uddevalla. Sedan dess har kreativiteten och konsten varit i full fokus.

2014 tog hon examen i utbildningen Visual Merchandiser på yrkeshögskolan i Leksand och vidare blev det flytt för högskolestudier i möbeldesign och arkitektur på Konst- och designhögskolan i Bergen.

Det är där hon befinner sig nu. Det senaste projektet har precis nått sitt slut genom att hon ställde ut sitt verk vid mässan Stockholm Furniture & Light Fair. Uppgiften på högskolan var att bygga en möbel på temat ”Fängelse”.

– Vi fick besöka fängelset i Bergen för inspiration, det var väldigt speciellt och spännande, säger Madeleine Mikkelsen.

Uppgiften hon valde var att göra en möbel som skulle kunna vara ett föremål för en övergångslägenhet för fångar när de ska slussas ut i samhället. Valet föll på att bygga en gungstol.

– När jag gick in i målgruppen märkte jag att de här människorna ofta har ångest och är stressade. Då tänkte jag att en gungstol kan ge harmoni som en god effekt, säger Madeleine Mikkelsen.

Men egentligen är det inte själva möbeltillverkningen som hon brinner för mest. Inredningsarkitekt är målet.

– Jag var butiksdekoratör på Ikea under en praktik men det var inte alls kreativt.

– Sen fick jag en kontakt på ett inredningsarkitekturkontor i Oslo och då insåg jag att det är det jag vill göra, säger Madeleine Mikkelsen.

Nu är hon i startgroparna för examensarbetet i kandidatutbildningen på högskolan i Bergen.

– Jag ska faktiskt ha fokus på biblioteket i Strömstad. Jag ska skapa en miljö för naturligt möte för vuxna invandrare. Exakt hur det ska gå till vet jag inte än, jag är inne i en analys- och researchperiod nu.

Senare i vår tar hon examen i sin kandidatutbildning och i nuläget väntar hon på antagningsbesked för masterutbildning i ytterligare två år.