Konstvandring i nyputsat stadshus

Det har städats, byggts och fejats i det 100-åriga huset som invigs i dag fredag. Där har konsten funnit sin plats.

ANNONS
|

Kulturchefen Carl Forsberg ställer stegen högt upp, till Mors Sal. Han har tillsammans med Sören Hansson, Jenny Åslund, Maj Gilberg och Robin Lantz utgjort arbetsgruppen som skapat en ny hängning av husets konst.

– Vi har velat samla konstnärskapen, berättar han och här finns väggar stora nog för skulptören Curt Hanssons målningar.

Han skänkte flera oljemålningar till kommunen och sju av dem lutar sig just nu mot de vita väggarna i väntan på att få sin placering.

I korridoren stannar vi till vid en svit med Holger Karlssons grafik. Trollhättekonstnären gjorde också en internationell karriär, men när Strömstads kommun fick sin serie verk av honom framgår inte.

ANNONS

Stadshusets rum har uppkallats efter personer som verkat här, och några trappor bort i Hamnkapten Hallbergs rum finner vi bland annat en kopia på en befästningskarta över Strömstad, gjord 1902 efter ett original från tiden för Gyldenlöwefejden 1675-79. Utanför dörren hänger i en stilig ram ett foto av torpedbåten Strömstad.

Här är vi nära husets hjärta – den pampiga trapphallen och Fars Sal, där fullmäktige håller sina möten. Innanför salen ligger nämndernas rum, platsen för bland annat borgerliga vigslar.

På ett bord där ligger rader av porträtt på svenska kungar, från Karl XI till Carl XIV Gustaf. Litografierna är skänkta av koreografen Ivo Cramér, som ju bodde en del av sitt liv i Strömstad. Kungarna kommer att få samsas på väggarna med bilder på äldre tiders stadsfullmäktigeledamöter.

Vid väggen står majestätiska porträtt av donatorn som gjorde huset möjligt, Adolf Fritiof Cavalli-Holmgren, och hans far Abraham Holmgren. Den senare har under sina data, 27 januari 1812-13 september 1890, fått epiteten "Sjelfständig.Öppen. Rättrådig." Far och son ska få sin plats vid dörren till Fars Sal.

I salen placeras också två av de fyra oljor av Inge Schiöler som kommunen har i sin ägo. De övriga två finns i kommunstyrelsens mötessal.

– Han är väl den mest kände av våra konstnärer, konstaterar Carl Forsberg.

ANNONS

Nedanför trapporna, i stora entrén, erbjuder väggarna både ett mysterium och kända namn.

Mysteriet är en gammal bild, troligen ett kopparstick, föreställande en ung kvinna, vars blick man inte kan undgå. Det är gjort av Teodoro Viero, italiensk konstnär som levde mellan 1740 och 1819, men hur tavlan hamnat i Stadshuset i Strömstad finner vi inget svar på.

Kända namn i trapphuset är Nanny Nygren, som under många år drev Konstnärsgården i Lervik. Mitt emot hennes akvareller hänger äldre och yngre marinmålningar.

– Det förväntar man sig nog i Strömstads stadshus, säger Carl Forsberg.

På andra sidan hallen kommer många att stanna vid bekanta ansikten. Här har nämligen kommunens samling av Uno Karlssons fotografier fått sin hemvist: Smeden Edgar Gödebu, bagarna i Hellströms bageri och trädgårdsmästaren Axel Pettersson till exempel.

– Vi har försökt hänga det vi tror många vill se i miljöer som många passerar. Ingenting hänger inne på privata kontor, säger Carl Forsberg och som bevis på det går vi förbi ett par stora expressiva verk av Strömstadskonstnären Rolf André.

Vi närmar oss receptionen igen och här dyker Pär Erikssons tuschteckningar av Strömstadsmiljöer upp, innan vi avslutar vandringen i kundcentret framför Maj Janssons färgstarka blåsippor, flankerade av finstämda skisser av husets fasader och trappor, signerade Nanny Nygren.

ANNONS

På Carl Forsbergs kontor har vi då hunnit se ett verk av en känd samtida konstnär, Makode Linde, men det ska inte stanna där.

– Kanske kan det passa på Skagerack, säger Carl Forsberg.

Fakta: Konstnärer

Några av de konstnärer kommunen har verk av:

Holger Karlsson: Bland annat grafiker. Representerad vid Nationalmuseum och Göteborgs konstmuseum.

Rolf André: 1931-94. Verksam i Strömstad. Expressiv. Tämligen okänd men har väckt konstvärldens uppmärksamhet.

Nanny Nygren: 1909-2007. Representerad vid bland annat Moderna Museet. Många internationella utställningar. Drev konstnärsgården Lervik norr om Strömstad.

Inge Schiöler: 1908-71. Strömstads mest kände konstnär. Göteborgskolorist.

Uno Karlsson; fotograf, Strömstad. Har bland annat gjort fotoböckerna Blommor och bröd, Strömstads Stadshotell och Putte i Sandåker. Dokumenterat många Strömstadsmiljöer och - profiler.

Makode Linde: känd ung svensk konstnär. Ställde ut på Lokstallet 2014 som Årets konstnär.

Lena Cronqvist: stort svenskt konstnamn, deltidsboende på Koster. Verk av henne finns men har inte kunnat placeras i den här hängningen.

ANNONS