Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

zombiesnack 1796
SAMTAL FÖDS. En bokcirkel föder många samtal. Man kan börja med zombier och hamna någon annanstans. Mona Hellsten, Helena Hagsköld Bäck, Helena Wirling och Anton Joling diskuterar Elias bok.

Hur ska Emma och Elias göra?

I kaféet på Ungdomens sitter fritidsledare Roger Andersson och läser Elias bok. Han ska avgöra vem i rummet längre bort som har rätt om hur den slutar.

Den lilla bokcirkeln som diskuterar första delen av Magnus Nordins serie Varelserna är nämligen inte enig. Inte om det exakta slutet och inte om hur det kommer att gå. Blir Elias uppäten av zombierna? Eller klarar han sig och kan fortsätta att ta hand om sin lillasyster? Det har gått några veckor sedan de läste ut boken så minnena ligger en bit bort.

Anton Joling, barnbibliotekarie, vet. Han läste hela serien när den var ny för ett par år sedan, men han avslöjar inte vad som händer i de följande tre böckerna. Spänningen ska inte förstöras. Kultursekreterare Helena Wirling hade gärna kastat sig över nästa bok, men hon väntar och läser i tur och ordning, som bokcirkeln gör.

Förutom Helena Wirling och Anton Joling sitter här Mona Hellsten och Helena Hagsköld Bäck. Bägge går i nian på Tanumsskolan.

– Jag gillar att läsa om övernaturliga saker, som spöken, säger Mona Hellsten.

Helena ville helt enkelt komma igång och läsa mera. Elias bok har varit tacksam. Korta kapitel, spännande handling.

i boken försöker Elias och Emma klara sig från zombierna som invaderar Gotland. Deras föräldrar har dödats och det är nära också för barnen. Till slut vill Emma sätta eld på sig själv, hellre än att bli biten och förvandlad till zombie också hon. Elias blåser ut tändstickan och avvärjer katastrofen i sista sekund.

Men är inte egentligen Emma modig? Kan det vara bättre att dö än att bli en zombie?

– Det beror väl på om man upplever något sedan. Om man ändå dör men inte märker det spelar det väl ingen roll om man blir en zombie, säger Anton.

Men du blir ju farlig för andra, invänder jag.

– Precis vad jag har sagt, säger Mona.

– Men om det finns massor av zombier spelar kanske en mer eller mindre ingen roll, funderar Helena Hagsköld Bäck.

Och hur många finns det i Elias och Emmas värld? Läsarna har nog tänkt sig att just Gotland är utsatt och att det gäller att ta sig bort från ön. Men så kommer en båt som de tror är räddningen, men den verkar övertagen av zombier.

– Då måste de ju finnas på fastlandet också? Om det också är infekterat, vart ska de ta vägen då?

Var en har fastnat för olika saker i berättelsen. Det är som om de läst fyra olika böcker, säger de, men de enas ändå om att relationen mellan syskonen är det viktiga i boken, ensamma med varandra i en farlig värld där föräldrarna gått under.

Det påminner om vad barn i krig upplever i dag, tycker jag.

– Ja, säger Mona och refererar till Martin Stenmarcks sång om en syster och en bror i en liknande situation.

Helena har träffat en person på bussen som berättade hur hennes lillasyster blev skjuten. Så går tankarna sina egna vägar och snart är samtalet inne på dagens flyktingar och deras behov av hjälp och skydd.

Vad som händer Elias och Emma på deras flykt får ingen av oss veta under den här dagens samtal. Nu ska nästa bok, Emmas, delas ut och läsas inför nästa zombiesnack 22 mars.

Anton är också rustad med en faktabok om zombier som kan berätta hur man klarar sig om man hamnar i en katastrof, som vilka växter man kan äta och vad man kan packa i ryggsäcken.

– Det fina är att den är anpassad efter just Sverige. Det finns många zombieguider men de brukar vara engelska.

En annan sak är förstås att råden funkar vid olika sorters katastrofer. Det behöver inte vara zombier som kommer.

Fakta: Zombiesnack

Vad: Bokcirkel för ungdomar från cirka 13 år

Var: Ungdomens hus i Tanumshede

När: 22 mars, 19 april, 17 maj

Böcker: Serien Varelserna av Magnus Nordin

Zombie: ett odött väsen som äter människor. Det räcker att man blir biten eller får en skråma för att man själv ska bli en zombie.

Genre: vitt förgrenad. Zombier finns som litteratur, film, dataspel och brädspel.

En sammankomst med brädspel planeras också på Ungdomens hus.