Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Hon gör premiär på Kvirr

På skärtorsdagen öppnade samlingsutställningen på Solhem. Under långfredagen öppnade utställarna upp sina ateljéer för besökare under Kvirr 2017. En av dessa är Sanna Wijk, keramiker i Grebbestad.

På Nedre Långgatan i Grebbestad har keramikern Sanna Wijk sedan ett år tillbaka sin butik och verkstad. Familjen bosatte sig då i Grebbestad efter att tidigare ha bott i Fengersfors i Dalsland. Sanna Wijk är ursprungligen från Göteborg, men har sedan tidigare en koppling till Grebbestad.

– Jag studerade keramik på folkhögskolan här år 2000. Min man jobbar här och så gillar jag Grebbestad så det kändes rätt att flytta min verksamhet hit, säger Sanna Wijk.

I tio år har hon jobbat heltid som keramiker. Hon drejar i sin verkstad som finns i samma lokal som i butiken.

– Jag vill ha min verkstad där jag har butiken. Jag har alltid butiken öppen men dagar när det inte är så många kunder kan jag sitta och dreja samtidigt, det är praktiskt.

Innan det blev 100 procent arbete som keramiker arbetade Sanna Wijk bland annat som brevbärare. Intresset för keramik fanns och utbildningen på folkhögskolan i Grebbestad sökte hon för att ta reda på om intresset kunde leda till ett heltidsarbete. Och så blev det.

I sitt skapande skissar hon aldrig på papper. Istället tar hon en lerklump och börjar dreja. En tanke på design funkar bäst i 3D, menar hon. På så sätt kan hon klämma leran och testa sig fram. Men det finns en röd tråd – enkla former på verken som ska bli användbara produkter. Inne i butiken finns blomkrukor, mjölkkannor, espresso-muggar, te-muggar, äggkoppar med mera.

Några vaser har prytts med guld längst upp i kanten. Det kräver en tredje bränning i ugnen.

– När jag drejat formen körs första bränningen. Sen ska färgen på och efter det eventuellt guld, så det blir max fem bränningar, säger Sanna Wijk.

När tidningen besöker hennes butik har hon bara haft öppet en timme in på Kvirr-helgen. Besökarna duggar ändå tätt och plötsligt börjar det hagla utanför.

En kund går ifrån butiken med två blompinnar. Blommor av lera har Sanna Wijk bränt i en tunna. Tunnan fylls på med spån i botten. Därefter lägger hon ner blommorna som hon skapat genom att kavla ut leran och forma. Sedan läggs kopparoxider och järnoxider över blommorna innan tunnan toppas med ved. Därefter tänds veden som brinner ner och där bränns blommorna som får färg efter oxiderna.

– Blompinnarna började jag med tidigt. Jag hade tänkt utveckla dem men så ville folk köpa dem som de var så jag började sälja dem.

Intresset för keramiska produkter tycker hon har ökat under de senaste åren.

– Keramik är en hållbar produkt som är miljövänlig. Och keramik ger ett unikt utseende varje gång, och det tror jag folk gillar, säger Sanna Wijk.

Som en del av Kvirr, Konstvandring i Ranrike, håller hon öppet under hela påskhelgen. Men sedan etableringen i Grebbestad för ett år sedan är butiken igång året runt.

– Det kändes självklart att vara med på Kvirr i år. Jag har ändå öppet och så får man vara med i ett sammanhang, säger Sanna Wijk.