Avskalat. Markus Degermans hoppas att hans utställning ”Plakatens politik” kan väcka nya tankar och ett ifrågasättande hos besökarna.
Avskalat. Markus Degermans hoppas att hans utställning ”Plakatens politik” kan väcka nya tankar och ett ifrågasättande hos besökarna.

Han har fokus på berättelsen

Under början av året har den Tromsöbaserade konstnären Markus Degerman haft ett residence på Gerlesborgsskolan. I veckan öppnade hans utställning ”Plakatens politik”.

ANNONS
|

Markus Degerman har just lagt sista handen vid sitt verk när han möter upp i Gerlesborgsskolans utställningslokal under onsdagsförmiddagen. Till kvällen är det vernissage för utställningen ”Plakatens politik”.

– Jag har jobbat mycket med rum och gestaltning av rum, det här är ett tema jag återkommer till, berättar Markus när han visar runt i utställningslokalen.

I just det här rummet är det inte så mycket som fångar ens uppmärksamhet till en början. I mitten av lokalen är en vitmålad vägg uppställd. Ena hörnet, med konstnärens namn på, är avsågat och ställt på golvet. På andra sidan väggen ligger en surfplatta på en hylla där ett bildspel visas. Den sista delen av utställningen är en liten verkstext på den motsatta väggen.

ANNONS

Med andra ord är det en ganska spartansk utställning som till skillnad mot de flesta andra konstutställningar saknar en viktig beståndsdel, ett tydligt verk.

– Det här är väldigt mycket en utställning som handlar om presentationen i sig. Vanligtvis består en utställning dels av verket men också av en berättelse om verket och om konstnären. Jag intresserar mig för de där historierna och vad de gör med uppfattningen av verket.

Markus som är utbildad vid konsthögskolan i Umeå har sedan examen för drygt 20 år sedan arbetat både med konst och arkitektur. Sedan fem år tillbaka är han anställd som professor på Tromsö konsthögskola.

I februari reste han ner från Nordnorge för att samla intryck till utställningen i området runt Gerlesborgsskolan.

– En vanlig konstnärlig metod är att du besöker en plats, hittar någonting intressant som du sedan utforskar. Du skapar en berättelse som är knuten till platsen, men är verket nog i sig? Det är en fråga jag vill ställa.

Utställningen som öppnade i onsdags håller öppet till den 27 april. Markus hoppas att den kan väcka olika saker hos besökarna.

– För studenterna på skolan hoppas jag att det kan vara intressant att se att man kan jobba så här. Det är lätt att man fastnar i att tänka på verket, att det är allt. Men det finns otroligt många konstnärer och någonstans vet man att själva verket kanske inte räcker, då ska annat till. Förhoppningsvis kan den här utställningen öka medvetenheten hos dem att det är andra bitar som styr.

ANNONS

– För besökare hoppas jag att utställningen sätter igång deras tankar. Konst är ett språk som är utarbetat genom konsthistorien, jag hoppas kunna lägga till i det språket.

Fakta: Markus Degerman

Född i Stockholm.

Utbildad vid Umeå konsthögskola och på Konstfack i Stockholm.

Arbetar på Tromsö konsthögskola.

Aktuell med utställningen ”Plakatens politik” på Gerlesborgsskolan. Utställningen håller öppet till den 27 april.

ANNONS