Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

barndrag4
FÖRFATTARBESÖK. Sofia Jardviken var på besök hos Grebbstads­eleverna hösten 2015 under arbetet med boken.

Grebbestad läser Hugo

Malin Wiklund och hennes fjärde­klassare i Grebbestad, som nu blivit sexor, samarbetade med Sofia Jardviken när boken kom till. Nu vill hon använda den i undervisningen.

Medan Sofia skrev skickade hon färdiga kapitel till Grebbestad, Malin läste högt för klassen och eleverna fick ge respons.

– De hade många jättekloka förslag, som att de ville ha bättre förklaringar eller att rövarna skulle ha egna namn, berättar hon.

När fyrorna hunnit bli sexor kom frågan vilken bild som skulle bli omslag. Malin sökte upp sin gamla klass med Sofias två förslag och bad om deras åsikter och alla synpunkter skickades vidare till författaren i Östergötland.

– Bra att eleverna fick se att en bok inte skrivs i en handvändning, säger Malin Wiklund.

Nu har hon en andraklass och läser de tidigare Hugoböckerna högt.

– Den nya kanske får vänta till trean, jag tror det kan vara en lämplig ålder, säger hon.

– Det är roligt att händelserna är kopplad till lokala sägner. Sådant finns runt oss här också, och vi kommer att jobba mera med det i trean.

Sofia Jardvikens mål är att hennes berättelser ska stimulera eleverna att utveckla sin språkliga förmåga, sådant som att kunna analysera, tolka och samtala om en text, att kunna samla och värdera information och förstå innebörden av olika begrepp.

Det nya samarbetet med specialpedagogen Ulrika Örtenberg har lett till en omfattande handledning med förslag på hur böckerna kan användas inom i stort sett alla skolans ämnen. Den ger också kapitel för kapitel exempel på vad man kan samtala om, vilka bilder man kan använda i samtal och praktiska saker man kan göra med utgångspunkt i det kapitlet handlar om, som att själv gömma en skatt eller testa tidens mått genom att vara tyst en hel sekund.

Malin Wiklund har än så länge inte hunnit detaljstudera förslagen men hon är lockad av dem.

– Nu kan vi använda boken till mycket mera än högläsning. Det finns otroligt mycket och det är välarbetat, förslagen är lätta att använda.