Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Janne Jähnke från Strömstad är en av deltagarna i Hela Sverige bakar. Han gör det gärna till rockmusik. Bild: Pressbild

    Gillar att testa jäsdegar

    Janne Jähnke är hamnarbetare vid Color Line i Strömstad. Men på fritiden är han ett ess på att baka. Nu är han med i Hela Sverige bakar i TV4 som börjar sändas 25 september.

    Har ni läst eller hört att Strömstads hemmabagare är taxichaufför så är det både rätt och fel. Det är på kajen han har sitt huvudsakliga jobb, men har kört taxi extra, berättar han.

    Men så är det då bakningen.

    – Jag höll på mycket förr, men så hände det annat i livet och jag hann inte. Men sedan har jag ramlat över det igen.

    Vad bakar du helst?

    – Jag tycker om jäsdegar. Det är det jag bakar mest och experimenterar med fyllningar och smaker.

    Sötebröd eller grovt?

    – Både och. Men bakar man mycket kan man inte äta allt själv utan behöver ge bort. Då är det bra att göra något sött och gott.

    Så det blir mycket gifflar och bullar, avslöjar han.

    – Men nu har jag kommit in på tårtor också.

    Då blir det dessutom en fråga om garnering?

    – Ja, men jag är rätt värdelös på det, jag får lära mig. Min sambo vet hur det ska se ut.

    – Nu har jag bakat mycket moussetårtor med glace.

    Programmet är redan inspelat men hur det gått får han givetvis inte avslöja.

    Men hur var det att spela in?

    – Rätt stressigt. En timmes program tog 15 timmar att spela in. Av dem bakade vi 4-5.

    Hur går det till?

    – Men får en uppgift, som att baka en rulltårta. Så gör man det och får hitta på smaksättning. I en annan del får man ett recept där det står hur mycket man ska använda av olika ingredienser och vilken ugnstemperatur man ska ha och sådant. Sedan ska man lösa det.

    Om du bakar till familjen, vad vill de helst ha?

    – Oj, det varierar. Det är väldigt olika. Någon vill ha vanliga kanelbullar, någon annan bullar med rabarber – jag gör en marmelad och smaksätter med vit choklad – någon vill helst ha tårtor. Och gifflar brukar vara populärt.