SIKTAR HÖGT. Francesco Scavetta och Peter Uhr ser stora möjligheter för en ny internationell kulturfestival i Strömstad och Tanum.
SIKTAR HÖGT. Francesco Scavetta och Peter Uhr ser stora möjligheter för en ny internationell kulturfestival i Strömstad och Tanum.

Frö till ny kulturfestival

Ta Strömstad och Tanum. De ligger längs sträckningen Köpenhamn-Oslo. Ta Peter Uhr i Lokstallet och Francesco Scavetta på Vitlycke. De har stora artistnätverk. Summa: en festival.

ANNONS
|

Idén befinner sig ännu i ett tidigt skede, men inom en snar framtid väntar deadlines för ansökan om olika bidrag så nu gäller det att hålla tanken levande, förklarar de.

Deras tanke går ut på att under tio dagar ge tio framträdanden, både i Strömstads konsthall Lokstallet, där Peter Uhr den senaste säsongen varit konstnärlig ledare, och på Vitlycke Center for Performing Arts, som drivs av Francesco Scavetta. Levande musik och scenkonst blir uttrycksformerna.

– Kryddat med ny-media-teknik, tillägger Peter Uhr

– Tills i dag har vi konkurrerat om samma besökare. Det är inte bra. Om vi samverkar kan vi undvika kollisioner i tid och kommer att dra mycket större publik, säger han.

ANNONS

De tänker sig att internationella konstnärer ska locka besökare från hela Skandinavien och vet att de kan sprida kunskap om den nya festivalen i sina respektive vittförgrenade nätverk. Francesco Scavetta arbetar över hela världen och Peter Uhr har bland annat varit verksam i Berlin.

En av kontakterna från Berlin är koreografen Modjgan Hashemian, med ursprung i Iran.

– Där får man inte dansa så hon har gjort ett verk som heter Don´t move som tar upp detta. Hon har sagt att hon kommer hit, berättar Peter Uhr.

Som extra finess konstaterar han att hon genom sitt hemspråk kan göra sig förstådd med många av de flyktingar som kommit till Strömstad och att hon har kopplingar till dansare i Uddevalla.

Tanums och Strömstads geografiska läge för tankarna till Sverige, Danmark och Norge, men festivalskaparna söker förutom bidrag från Kulturrådet också stöd hos bland annat Nordiska kulturfonden, som omfattar hela Norden, och de kan gärna tänka sig danskompanier och musiker också längre bortifrån.

Att såväl Vitlycke som Lokstallet redan har en hel del teknisk utrustning på plats och att Vitlycke dessutom kan bidra med övernattningsmöjligheter som håller nere kostnader för hotell gör det hela enklare, förklarar de.

– Nu håller vi tummarna för att det blir som vi tänkt, säger Francesco Scavetta.

ANNONS

Siktet är inställt på en första 10 Days-festival redan i sommar, under de första augustiveckorna.

Tänker man sig den nya festivalen som en biennal skulle det bädda för en rytm när Norra Bohusläns festival växlar om med Göteborgs Dans- och Teaterfestival, som senast hölls i sommar, bland annat med en del föreställningar förlagda till Vitlycke danscenter.

Men det finns fler platser som kan vara gynnsamma för framträdanden.

– Vi har en vision om att förlägga en performance under festivalen till Mörholmen utanför Nordkoster, med det öppna havet som scenografi, säger Peter Uhr.

Francesco Scavetta tänker sig bland annat att bjuda in musiker och dansare som möts och improviserar fram en föreställning i en kort process innan den framförs för publiken.

Förutom bidrag från de stora kulturfinansiärerna hoppas initiativtagarna också på stöd från Strömstads och Tanums kommuner.

– Det låter spännande och intressant. Nu väntar jag på att de ska utveckla idén, så får vi se hur vi kan stötta den. Generellt är jag positiv, säger Tanums kulturchef Petter Öhnell.

Även Strömstads kulturchef Carl Forsberg är positiv.

– En jättebra idé. Vi vill allmänt jobba mera med Scavetta. När det nu finns en konstnär av den rangen som vill arbeta med Lokstallet ska vi ta vara på det, säger han.

ANNONS

Fakta: Vitlycke och Lokstallet

Vitlycke Center for Performing Arts:

Ligger på Vitlycke gård, ett par kilometer från hällristningsmuseet.

Grundare och ledare: den italienske dansaren och koreografen Francesco Scavetta, som bland annat leder danskompaniet Wee.

Francesco Scavetta var Årets Konstnär vid Lokstallet 2016.

På Vitlycke Center ska nationella och internationella kompanier kunna arbeta i lugn och ro, nära naturen.

Där ges också föreställningar för publik.

Konsthallen Lokstallet:

Före detta lokstall söder om Strömstads järnvägsstation, sedan 2000 konsthall.

Är ett av Västra Götalandsregionens fyra konstfästen (övriga är konstenheten i Skövde Kulturhus, Borås Konstmuseum och Dalslands Konstmuseum).

Både Lokstallet och Vitlycke har bland annat treåriga stöd från regionen.

ANNONS