Tom Cruise, knark och vapen – det är de tre huvudingredienserna i "American made". Pressbild.
Tom Cruise, knark och vapen – det är de tre huvudingredienserna i "American made". Pressbild.

Filmrecension: American made

Tom Cruise är underhållande som charmig knarksmugglare på 80-talet, men ”American made” är för utspädd för att säga någonting nytt om en tid som har påverkat USA i grunden.

ANNONS
|

Ronald Reagan-erans knarkkrig utgör fonden till en genre som vägrar att dö. Har du redan sett ”Narcos”, ”Cocaine cowboys” eller ”Kill the messenger”? I så fall kommer det att kännas som att du redan har sett ”American made”.

Filmen är baserad på den sanna historien om piloten Barry Seal som i början av 80-talet rekryteras av CIA. Planen är att smuggla vapen till contras för att stödja deras krig mot sandinisterna i Centralamerika.

”Jag kanske borde ha ställt fler frågor” reflekterar Barry lite halvhjärtat i hemmavideofilmer som är daterade några år efteråt.

Och snart börjar Barry också smuggla kokain för Pablo Escobars Medellínkartell på vägen tillbaka till USA. Hans lilla hus i Arkansas börjar svämma över av väskor fulla med sedlar. Samtidigt tar hans fru hand om de tre barnen utan större protester.

ANNONS

Kopplingen mellan Vita Huset, CIA och kartellen avhandlas underhållande och actionspäckat. Den lättsamma tonen och bristen på fokus döljer mycket av hyckleriets effekter. Mycket av det Reagan gjorde på 80-talet har förstört många människors möjligheter i dagens USA, men det får du se en annan film för att lära dig om. En början är den utmärkta serien ”Snowfall”, som går på HBO, eller dokumentären ”The house I live in”.

Det är förstås ingenting fel med att bara visa knarksmugglingens renodlade rockstjärneattraktion. Ungefär som i Scorseses ”Wolf of Wall Street” finns här inga försök till moralism i själva berättelsen, men heller ingenting som förklarar Barrys motivation.

Så visst är kul att se Tom Cruise sitta i cockpit istället för att hänga på utsidan av ett flygplan för en gångs skull. Även om han i princip gör samma typ av enkla charmerande roll som han alltid gör. Cruise har nått en nivå där han inte kan låtsas vara någon annan, och med ett redan ytligt manus gör han det svårt att känna någonting inför ”American made”, vilket vi förmodligen borde göra.

Det är åtminstone aldrig tråkigt. Det är helt enkelt svårt att misslyckas med kombinationen knark, vapen och Tom Cruise.

TT
Fakta: American made

Genre: Action/komedi

Regissör: Doug Liman

Skådespelare: Tom Cruise, Downhall Gleeson, Sara Wright med flera

Speltid: 1 timme 55 minuter.

Censur: 7 år (i vuxet sällskap, annars 11 år)

Betyg: + + +

ANNONS