Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

kosterhavsfestivalen
Arrangörer. Bjarne Schützer och Thomas Flodin är glada över att komma tillbaka till Koster och arrangera Kosterhavsfestivalen.

Festivalen åter på Koster

2005-2015 arrangerades Kosterhavsfestivalen i olika former och på olika platser. 2016 blev det inget alls. Men i år är festivalen tillbaka – i dubbel bemärkelse.

Senast Kosterhavsfestivalen arrangerades var det på Lokstallet i Strömstad. Tidigare år har man hållit till på Sydkoster. Och förra året blev det ingen festival.

– Vi har haft en välbehövlig paus. Man har familj, barn och ett jobb att sköta också, men nu är vi tillbaka, säger Thomas Flodin som 2005 grundade Kosterhavsfestivalen tillsammans med Martin Rasten som också arrangerar årets festival.

Men de har fått sällskap i rutinerad form. Bjarne Schützer, bland annat en del av FAMS och ledare av kören Tontämjarna.

– Vi pratade för ett år sedan och då erbjöd jag mig att hjälpa till om de ville, säger Bjarne Schützer.

Som före detta kommunanställd sitter Bjarne Schützer på spetskompetens när det kommer till ansökningar om bidrag till evenemanget.

– Vi har fått klartecken för statligt bidrag från kulturrådet, men vi har flera ansökningar om kan behandlas under våren. Vår budget för festivalen är 300 000 kronor, säger Bjarne Schützer.

Förutom att festivalen återuppstår görs ännu en förändring – festivalen flyttar ut till Koster igen. Närmare bestämt Nordkoster.

– Jag har hört en besvikelse över att festivalen flyttade från Koster 2014, så det finns ett intresse från öborna, säger Bjarne Schützer.

– Kul att höra, nu när vi är tillbaka, säger Thomas Flodin.

Festivalen pågår 21 juli till 31 juli, tre gånger tre dagar.

– Det blir en konsert per dag i tre dagar, sen tar vi en paus på en dag innan vi kör tre dagar igen, förklarar Thomas Flodin.

Och vid återkomsten på Koster vill man ta tillvara dess natur. Flygeln Elivs kommer att flyttas ut på ängen där midsommarfirandet brukar hållas vid campingen.

I slutet på juli bör vädret vara det bästa enligt arrangörerna. Men skulle vädret makter inte stå för solsken och uppehåll finns flera back-up-planer på Nordkoster.

– Vi har till och med haft kontakt med privatpersoner som har stora hus de skulle kunna ställa till förfogande om det skulle blåsa storm och regna, säger Thomas Flodin.

Festivalschemat är endast preliminärt just nu. Klart är att det kommer att bjudas på ett brett spektrum musik; barnföreställning, kammarmusik, opera och tango.

Artisterna kommer ifrån Sverige, Norge, Finland, Tyskland och Frankrike. Det största namnet är den norska pianisten Christian Hadland. Fredmans apostlar med Thomas Flodin, Martin Rasten och Ulrik Gaston brukar dra lokal publik.

– Vi återuppstår någon gång per år och det brukar locka publik, säger Thomas Flodin.