Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Kungsbacka P trio
Musiker. Jesper Svedberg, Malin Broman och Simon Crawford-Philips bildar Kungsbacka pianotrio som ska framträda på Fams på långfredagen.

Fams jubilerar med stjärntrio

På fredag firar Fams tio år med en jubileumskonsert. Gästmusiker för kvällen blir Kungsbacka pianotrio och som det ser ut nu blir det en av de sista Fams-konserterna någonsin.

Det blir finbesök på Rökeriet på långfredagen när Fams, Föreningen för akustisk musik i Strömstad, anordnar sin 59:e konsert. Kvällens ensemble består av Malin Broman, fiol, Jesper Svedberg, kontrabas och Simon Crawford-Philips, piano. Tillsammans bildar de Kungsbacka pianotrio, en trio som har spelat ihop i tjugo år och turnerat världen över.

– De har spelat på flera av de stora arenorna, bland annat Carnegie Hall i New York. Du kan tänka dig att om de fyller en sal i New York med flera tusen platser så är de ganska stora, säger Fams styrelsemedlem Dag Vallberg.

Han minns också trions förra framträdande på Fams, det var när föreningen firade fem år.

– Då var det fullt hus. En fantastisk konsert.

Dag Vallberg var en av dem som var med från första början. Tillsammans med bland annat Stefan Sundberg startade han föreningen våren 2007.

– Det var när Rökeriet var nybyggt. Jag blev ombedd att spela där och upptäckte att det var en lokal med bra akustik och fin miljö. Vi gjorde en provkonsert och det föll väl ut så då bildade vi Fams, minns Dag som själv har en bakgrund som symfoniorkestermedlem.

Sedan dess har det blivit ett pärlband med konserter med allt från klassisk musik och jazz till tango och folkmusik.

– Vi har haft ungefär sex konserter per år. Tanken är att det ska vara på vinterhalvåret när det inte händer så mycket annat här i Strömstad.

– Vi har också haft en förhoppning att ha med andra konstformer då och då. Förnya konsertformatet lite.

Men som det ser ut nu är de kvarvarande Fams-tillfällena räknade på ena handen. Nyligen tog föreningen beslutet att lägga ner verksamheten eftersom det under en längre tid varit svårt att få ekonomin att gå runt. Visserligen krävs det ytterligare ett beslut för att fastställa nedläggningen men enligt Dag Vallberg lutar det åt att föreningen upphör vid årsskiftet.

– Det är lite dubbelt. På ett sätt känns vemodigt. Det har varit fina konserter som uppskattats av publiken. Samtidigt känns det som vi slutar med flagan i topp.

Oavsett hur framtiden ser ut finns det många Fams-minnen att se tillbaka på. En konsert som han minns lite extra är när New Tango Orquestra besökte Fams våren 2010.

– Det var en magisk konsert! Men det finns många fina minnen och speciella kvällar, säger Dag Vallberg.