Viktigt. Jorun Vallsten tycker att det är viktigt att kvinnliga artister vågar ta plats.
Viktigt. Jorun Vallsten tycker att det är viktigt att kvinnliga artister vågar ta plats.

Få kvinnliga artister till Strömstad

Snart startar musiksommaren i Strömstad med festivaler såsom Hamnskôj, Strömstads festivaler och konserter på Strömstads Spa & Resort. Men det är något som saknas: kvinnliga artister, då majoriteten av de artister som kommer uppträda är män.

ANNONS
|

Mycket män och få kvinnor, så ser musiksommaren ut i Strömstad just nu gällande utbudet av kvinnliga respektive manliga artister. Strömstads Tidning har varit i kontakt med tre av de arrangörer som kommer att hålla festivaler och konserter i sommar och ställde frågan varför deras fördelning av kvinnliga och manliga artister ser ut så som den gör.

Hamnskôj som arrangeras av Nöjesskäddarn i Strömstad AB och Göstases kommer att ha två kvinnliga artister i år: Lill-Babs och Malin Quick.

– Vi är medvetna om att merparten av de artister som kommer uppträda på Hamnskôj är män. Förra året var könsfördelningen ganska jämn mellan artisterna, och detta är något som vi jobbar på, säger Michael Skärström, en av arrangörerna till Hamnskôj.

ANNONS

– De önskemål som vi får in från folk är uteslutande manliga akter. Vi kommer att ha en showbattle sista dagen och där kommer det att uppträda fler kvinnliga artister än manliga.

Nytillskottet Strömstadfestivalen kommer att ha en kvinnlig artist i år och det är Loreen.

– Vi har faktiskt inte tänkt på att vi har fler manliga artister än kvinnliga, men vi ska tänka på det i framtiden, säger Hans Olav Ingholm, som är initiativtagare och arrangör av festivalen.

– Oftast är det så att man som arrangör har en önskelista över vilka artister som man vill boka in, men sedan gäller det att lyckas boka in de artister som är lediga. Vi har varit ganska sent ute med våra bokade artister, dock så har vi inte bokat in alla ännu, så möjligheten finns att vi kommer att ha fler kvinnliga artister än bara Loreen.

Strömstad Spa & Resort har också valt att satsa på olika artister i sommar. De kommer att ha en kvinnlig artist, och då är det en duo med Hans-Erik Dyvik Husby och Jenny Jensen.

– Det är en bra fråga varför vi har så få kvinnliga artister, jag tror inte att vi har tänkt på det, säger Annika Fritzén, marknadschef på Strömstad Spa & Resort.

ANNONS

– Vi hade önskemål om några artister, men vi var lite sent ute om jag ska vara ärlig. Men vi ska planera bättre till nästa år och då ska vi självklart tänka mer på mixen mellan manliga och kvinnliga artister.

Jorun Vallsten, musiker från Strömstad, tycker att det är viktigt att kvinnor får ta plats:

– Det är väldigt tråkigt, det är faktiskt många kvinnliga artister som toppar listorna i nuläget, så man tycker att det borde vara en jämnare fördelning mellan könen.

Fakta: Fördelningen mellan män och kvinnor

Hamnskôj kommer sammanlagt ha åtta livespelningar, av dessa åtta så kommer två av spelningarna ha två kvinnliga artister.

De kvinnliga artisterna kommer vara artisten Lill Babs och rockduon Christer Rydell och Malin Quick.

Strömstads Festivalen kommer sammanlagt ha elva livespelningar, av dessa elva, så kommer ett uppträdande framför av en kvinnlig artist, Loreen, som det ser ut i dagsläget. Enligt arrangören är alla artister inte inbokade ännu.

Strömstads Spa & Resort kommer sammanlagt ha sex olika livespelningar i sommar, av dessa sex så kommer en av konserterna bestå av duo, Hans-Erik Dyvik Husby och Jenny Jensen.

ANNONS