Svängigt. Mia Gunberg-Ådin, Folke Corneliusson och Göte Lundberg spelade för eleverna i Grebbestadsskolan.
Svängigt. Mia Gunberg-Ådin, Folke Corneliusson och Göte Lundberg spelade för eleverna i Grebbestadsskolan.

Elever fick höra bohuslänsk folkmusik

Eleverna på Grebbestadsskolan fick höra nordbohuslänsk folkmusik av Mia Gunberg Ådin, Folke Corneliusson och Göte Lundberg.

ANNONS
|

– Framför er har ni tre äkta traditionsbärare. Vet ni vad det betyder? frågade musikläraren Agneta Cronholm sexorna i Grebbestadsskolan.

– Någon som för traditionen vidare, föreslog en elev.

– Just det, man får folk att känna igen musiken så att den inte glöms bort, sa Mia Gunberg Ådin.

Tillsammans med folkmusikerna Folke Corneliusson och Göte Lundberg, båda bosatta i Hogdal utanför Strömstad, hade hon en heldag med eleverna i Grebbestadsskolan, där de klass för klass fick lyssna på och bekanta sig med de traditionella nordbohuslänska tonerna. Detta som ett projekt inom Skapande skola.

Det är fin akustik i salen och trion låter som en större ensemble när de spelar. Mia Gunberg Ådin berättar att folkmusiken var en bruksmusik som kom till användning bland annat vid kalas och bröllop.

ANNONS

– För 100 år sedan så anordnade man baler hemma hos folk. Man lyfte ut möblerna så man fick plats att dansa. Balerna kunde pågå i två-tre dagar.

Folke Corneliusson är en traditionsbärare av rang. Han har spelat fiol sedan han var nio år, det vill säga i sjuttio år. Han lärde sig spela av Ernst Lundberg, som var bror till den store spelmannen Artur Lundberg – Göte Lundbergs far. Han berättar att han spelar några låtar varje dag medan han kokar potatis, det är så han avgör hur lång tid de har kokat.

Det finns en särskild "dialekt" i folkmusiken, berättar han.

– Man kan höra viket landskap låtarna kommer ifrån. Det är viktigt att vi är några kvar som kan visa på ursprunget till den nordbohuslänska musiken, säger Folke Corneliusson.

– Det finns en speciell "hacketon" i norra Bohuslän, där man slirar lite på fiolsträngen, berättar Mia Gunberg Ådin.

Även hon började tidigt med musiken. Redan som sjuåring började hon i familjebandet Gunbergs, som turnerade och spelade in skivor. I trion Huldrelokkk spelar hon traditionell skandinavisk folkmusik.

Hon tar fram en nyckelharpa och frågar eleverna vad de tror att det är. Ganska många räcker upp handen. Hon förklarar att man bara spelar på tre av de 16 strängarna, de andra strängarna är där för att klinga med.

ANNONS

– Nu på fredag åker jag ner till Tyskland och spelar ett par konserter med nyckelharpa. Där nere är de väldigt fascinerade av det här instrumentet.

Hon berättar att nyckelharpan funnits i Sverige ända sedan medeltiden, medan fiolerna kom till Sverige först på 1700-talet.

Eleverna som får höra låtar som "Dynemjölarns vals" gungar och klappar med till musiken. Sexorna Felicia Västersund och Matilda Reimert-Ahlin är nöjda efteråt.

– Det var kul att höra och se hur de spelar, säger Felicia Västersund.

Blir ni sugna på att spela folkmusik?

– Ja, kanske det, säger Matilda Reimert-Ahlin.

Läraren Agneta Cronholm var väldigt nöjd efter temadagen med folkmusik.

– Det har varit 180 barn här och lyssnat i dag, säger hon.

– De verkade gilla musiken, klappade i takt och höll sig lugna. De verkade mer intresserade än jag hade väntat mig. Vi hoppas att vi med det här kan så ett litet frö som kan ligga och gro, säger Göte Lundberg.

Hur ser återväxten ut vad gäller yngre folkmusiker?

– I norra Bohuslän är det tyvärr inte så många yngre som spelar. Men i Västergötland finns det ett stort intresse, säger Mia Gunberg Ådin.

– Jag tror intresset kommer och går. Jag minns 70-talet då det var ett jättestort intresse, så vi hoppas att det kommer en folkmusikvåg igen, säger Göte Lundberg.

ANNONS
Fakta: Musiken från Hogdal

Hogdal, norr om Strömstad, utmärker sig för sin starka folkmusiktradition.

Hogdals spelmanslag började i liten skala 1943 med tre spelmän: Artur Lundberg, Mats Lundberg och Evald Carlsson.

Efter hand tillkom fler medlemmar. Aktiviteten ökade betydligt när Nolhôttarnas folkdanslag bildades 1972.

Hogdalsspelmannen Artur Lundberg har betytt mycket för folkmusiken i Bohuslän. Han hade lärt sig den gamla bygdemusiken av sin far Samuel Lundberg i Skjuleröd, som också var spelman. Artur Lunsberg blev riksspeleman 1973 och tilldelades guldmärket 1977 för sin roll som traditionsbärare av folkmusiken i norra Bohuslän.

Ett par kompositörer som ofta spelas är Alfred på Hultet, Lommeland, och Halvar i Ånneröd.

År 2008 tilldelades Evald Carlson, Mats Lundberg och Folke Corneliusson Strömstads kulturpris för sina insatser för att hålla folkmusiken levande.

Källa: Hogdal - glimtar ur bygdens historia (2016)

ANNONS