Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/14
ANNONS ▼

Den 14 maj fyllde Mor år

Ni vet väl vilken mor som fyllde 199 i söndags? Om vi ­säger Constance Charlotta Holmgren, född Cavallius? Just det. Mamma till Adolf Fritiof Cavalli-Holmgren, Stadshus­donatorn.

Strömstads kommun har bestämt sig för att hålla fast i Adolf Fritiofs talmagi och högtidlighålla några av de datum han genom olika mått byggt in i huset, till minne av föräldrarna.

14 maj är ett, moderns födelsedag. 12 december är ett annat, föräldrarnas förlovningsdag. 27 januari är ett tredje, faderns födelsedag.

Det är ju strömstadsbornas hus så vad är mer naturligt än att slå upp dörrarna dessa dagar? I söndags blev det poängpromenad genom huset och i Fars sal – där kommunfullmäktige annars håller sina möten – avlöste Kulturskolans dansare varandra.

Som avslutning på det hela ledde Strömstadsguiden Monica Olsson en rundvandring. Ända upp på taket får numera besökarna gå, sedan förra sommarens löpartävling sått ett frö och vägen upp fått en springande ny trätrappa.

Strömstads Tidnings reporter fick hänga med en liten förtrupp, bestående av familjen Werner i olika åldrar.

Regnet gav upp lagom till vår ankomst och även om det var litet disigt blev utsikten självklart imponerande.

– Roligt! Häftigt! säger de, ur alla generationer.

På vägen ner fick vi dessutom avlägga ett exklusivt besök som är få förunnat: en titt in bakom urtavlan, där man kan kika på såväl gammalt som nytt urverk och beskåda klockansvariges inskription från 7 maj 1945, som förkunnar att kriget tagit slut.

I stora trapphallen pryder blomsterbuketter stenbalustraderna och vårfestblomman framför andra, lövkojan, sprider sin doft mellan stenväggarna. Bredvid minnestavlan hänger en fråga om donatorns förnamn.

Litet retligt då att han själv höll sig i bakgrunden och inte lät sitt namn nämnas. Vad födelsedagsbarnet hette kan man läsa här, men inte vilket namn hon gav sonen. Minnesorden är undertecknade med ”deras tacksamme son”...

Fast letar man i montrar och informationstexter kommer hans namn att dyka upp. De flesta frågorna kan man hitta svar på i huset, utom de aktuella som smugits in mellan de historiska, som Strömstads invånarantal och hur många grundskolor som finns i kommunen.

Therese Grahn är här tillsammans med familjen för att se dottern Thea dansa. Hon stannar till i Mors Sal, där Curt Hanssons målningar står längs väggarna.

– Ett underbart vackert rum, med de höga fönstren och ljuset, säger hon.

Många kom för att se på huset. Den som missade 14 maj får nya chanser i sommar.

Fotnot: Fler bilder på stromstadstidning.se