Filmpremiär. Kunskapsfilmen Ostron – En kärlekshistoria har premiär i Grebbestad nästa vecka.
Filmpremiär. Kunskapsfilmen Ostron – En kärlekshistoria har premiär i Grebbestad nästa vecka.

Bohuslänska ostron på filmduken

I över ett år har kunskaps­filmen Ostron – en kärlekshistoria, producerad av den mångårige SVT-journalisten Andreas Franzén, vuxit fram. Nu har den sina premiärvisningar.

ANNONS
|

Nästa vecka visas för första gången filmen Ostron – En kärlekshistoria. I ett första steg kommer filmen att visas särskilt för de medlemmar som varit med runtomkring i den ideella föreningen Ostronakademin i Grebbestad, som är drivkraften bakom produktionen.

– Vi håller på att diskutera om vi så småningom ska kunna visa den för fler men det är inte 100 procent bestämt än. Tanken är att vi också ska kunna ha filmen och visa som underlag vi håller föredrag vid olika skolor, säger Staffan Greby, ostronkonnässör, samt grundare och ordförande för Ostronakademin i Grebbestad.

På måndag visas filmen i Everts sjöbod för särskilt inbjudna och på tisdag är den öppen att ses för medlemmar i Ostronakademin på biografen Telegrafen i Grebbestad.

ANNONS

Den är en klassisk kunskapsfilm på 29 minuter. Produktionen är finansierad av medlemsavgifter från Ostronakademin. Och filmen går helt i linje med föreningens mål.

– Vi startade Ostronakademin ideellt 2004 och detta är helt finansierat av våra medlemsavgifter. Föreningen ska öka kunskapen om ostron och ge ostronen sin berättigade uppmärksamhet, och nu har vi gjort något som också blir av verkligt bestående värde, säger Staffan Greby.

Men Ostronakademin har inte gjort den själva. För bakom produktionen står SVT-journalisten och producenten Andreas Franzén med sitt Alteregon International Film & Media. Han har arbetat med olika reportage inom public service i 36 år. Och genom att intervjua olika forskare och djupdyka ner i ostronens värld så har frågor om ostronens liv och roll i havet börjat få svar, men den berättar också om ostronens historia och om ostronen som kost.

– Det har varit fantastiskt att få hänga på en gammal reporter som Andreas Franzén och få se när han gör sina röster emellan och arbetar, säger Staffan Greby.

– Jag har varit med som assistent och gjort små instick. Och jag tycker att vi har lyckats bra. Det har blivit väldigt seriöst, fortsätter han.

I filmen pratas det både om det historiska europeiska ostronet (Ostrea edulis) som funnits i Bohuslän sedan stenåldern, men också om det mer nyinflyttande japanska jätteostronet (Crassostrea gigas) som började komma hit 2006.

ANNONS

Staffan Greby som själv har fått med sig mycket kunskap och tidigare följt ostronens liv fortsätter fascineras av den grå mollusken som bor i vårt bohuslänska hav.

– Det jag själv fascineras av är hur näringsrik ostronet är. Det är en näringsbomb. Åke Bruce på Livsmedelsverket menar att ostron är världens B12-vitaminrikaste livsmedel, säger han.

ANNONS