Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

babben1
Rutinerad. I snart trettio år har Babben Larsson uppträtt som stå-upp komiker vilket gör henne till en av de mest rutinerade i Sverige.

Babben på resa genom Sverige

I turnén "Expedition Babben" siktade Babben Larsson in sig på att uppträda på platser hon aldrig tidigare showat på. På lördag kommer den folkkära komikern till Grebbestad.

Det är en lite annorlunda turné Babben Larsson är ute på. Kriterierna när den bokades var att lokalerna skulle ligga utanför storstäderna, och att hon aldrig skulle ha uppträtt där tidigare.

– Det är något sjukt att vi turnerar på samma ställen år efter år, att alla i nöjesbranschen följer samma upptrampade stig. Så jag bestämde mig för att göra en uppsökande turné, hitta nya spelställen för att pigga upp både mig själv och andra, säger Babben över telefon från hemmet i Stockholm där hon mellanlandat ett par dagar mellan turnésvängarna.

När turnén går i hamn nästa år kommer hon ha besökt över 100 svenska orter, fyra i varje landskap. Till helgen är det Bohusläns tur att få besök av komikern som hinner med Ljungskile och Hunnebostrand under torsdagen och fredagen innan hon kliver upp på Tanumstrands scen på lördag kväll.

Showen i "Expedition Babben" beskriver hon som en nära Babben upplevelse.

– Det är en och en halv timmes klassisk stand-up som handlar om allt mellan himmel och jord. Sedan försöker jag få till en lokal förankring varje kväll. I Bohuslän tror jag det är mycket som förenar de orter jag besöker. Det enorma trycket av besökare under sommarmånaderna och tystnaden resten av året, säger Babben och som känner igen sig i mycket av det från sin egen uppväxt på Gotland.

En fråga som ständigt är aktuell för komiker är den om det är okej att skämta om vad som helst, för Babben avgörs det av sammanhanget.

– Det är publiken som bestämmer, skrattar de inte eller till och med buar har man gått för långt. Jag är ganska frispråkig och har några skämt som ligger nära gränsen, men på rätt sida enligt mig.

Och var gränsen går borde hon veta vid det här laget. Nästa år firar Babben 30 år som stand-up komiker vilket gör henne till en av de mest rutinerade i Sverige. Men någon ledarfigur ser hon sig inte som, åtminstone inte längre.

– Jag är lite av en fritänkare och går väldigt mycket på lust så jag har testat mycket nytt under min karriär men i dag är jag nog snarare lite av en gudmor än den som leder utvecklingen, säger hon och skrattar.

Framöver är fler stand-up föreställningar inplanerade, samtidigt är hon också aktuell som programledare i SVT-programmet "Bäst i test" och framträder som jazzsångerska då och då. Babben har många strängar på sin lyra, och så vill hon att det fortsätter.

– Jag tror att det är just den här blandningen som gör att jag tycker att det är så kul. Jag är fortfarande väldigt förälskad i mitt jobb.

Fakta: Barbro "Babben" Larsson

Föddes 1956 i Dalhem på Gotland.

Utbildade sig vid Teaterhögskolan i Stockholm i början av 80-talet och har sedan dess arbetat som skådespelare och komiker samt medverkat i flera tv-program.

Tilldelades Karamelodiktstipendiet 2008.

Aktuell med fyra stand-up föreställningar i Bohuslän i helgen. På lördagskväll uppträder hon på Tanumstrand.