Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

andreas
Debutant. Sophelikoptern är Andreas Emanuelssons första långfilm som producent.

Andreas har chans på en Guldbagge

Det var under uppväxten i Grebbestad som Andreas Emanuelssons filmintresse föddes. Nu är hans första långfilm som producent, Sophelikoptern, nominerad till fyra guldbaggar.

Det är en spännande vecka som väntar för Andreas Emanuelsson. På måndagskvällen är det dags för Guldbaggegalan där filmen Sophelikoptern, som han producerat, är nominerad i kategorierna bästa film, bästa foto, bästa kvinnliga huvudroll och bästa originalmusik.

– Det känns helt fantastiskt, pirrigt och nervöst. Men det är väldigt hård konkurens. Vi har inte räknat ut oss men jag har inte förberett något tal ännu om man säger så, säger han över telefon från hemmet i Stockholm.

Andreas är uppvuxen i Grebbestad dit han flyttade som åttaåring och trots att huvudstaden varit hans hem sedan ett drygt decennium har han fortfarande en speciell relation till den lilla västkuststaden.

– Grebbestad är fortfarande hem för mig, och min mamma bor kvar så jag brukar vara där då och då, säger han.

Det var också där hans filmintresse tog fart på allvar.

– Redan på högstadiet kände jag att jag ville jobba med film. Jag hade filmat med kompisar innan men då bestämde jag mig på riktigt. När jag sen skulle välja gymnasium blev det självklart media.

Efter gymnasiet i Uddevalla blev det filmlinje på Fridhems folkhögskola i Skåne och sedan ännu en filmutbildning på Gamleby Folkhögskola. Först var tanken att bli filmfotograf men ju längre utbildningen fortskred desto mer intresserad blev han av producerandet. En praktikplats på filmbolaget Bob Film avgjorde saken.

– Jag började som producentassistent där och tyckte det var väldigt roligt. Jag tror det har att göra med att man är spindeln i nätet, att man har ett finger med överallt. Sedan gillar jag att det både är administrativt och samtidigt väldigt kreativt, berättar Andreas som blev kvar på Bob Film även efter praktiken.

Filmen Sophelikoptern är hans första långfilm som producent. En film som Andreas beskriver som en "svartvitt roadmovie på romani". Regissören bakom filmen heter Jonas Selberg Augustsén och han och Andreas har haft ett tätt samarbete under flera år. Inspelningen skedde under sommaren 2014 i en liten by i norrbotten.

– Jag minns det som en väldigt rolig filminspelning. Filmen utspelar sig i en bild per scen och det arbetssättet var väldigt spännande. Vi la ner mycket tid på att få vackra tagningar med rätt ljus och känsla. Sedan var det ett härligt gäng också, minns Andreas

I oktober 2015 hade Sophelikoptern premiär på BFI filmfestivalen i London, och i maj förra året gick den upp på biografer i Sverige där den fick genomgående bra recensioner.

– Jag tror att vi har gjort intryck på flera personer med filmen. Det känns verkligen jättekul att folk tar den till sig.

Och hur det än går på måndagens gala hoppas Andreas att fler ska få upp ögonen för Sophelikoptern i och med nomineringarna.

– Det skulle vara kul om den fick gå upp på bio igen så att fler får chansen att uppleva den. Sedan vore det förstås stort att få den här guldbaggen för vår första långfilm.

Framöver hoppas Andreas kunna fortsätta samarbetet med Sophelikopterregissören Jonas Selberg Augustsén. Faktum är att de redan är igång med utvecklingen av ännu en långfilm med arbetsnamnet Den längsta dagen. Längre fram skulle Andreas gärna göra film som utspelar sig i de gamla hemtrakterna.

– Vi filmar mycket i Trollhättan och Vänersborg och jag skulle väldigt gärna leta mig utåt kusten. Västkusten är ganska ofta porträtterat på tv men inte så ofta på bioduken, så det skulle jag gärna göra. Det är verkligen ett landskap som har en speciell typ av känsla.

Fakta: Andreas Emanuelsson

Född:1984

Jobbar: Som producent på produktionsbolaget Bob Film.

Studier: Filmutbildningar på Fridhems folkhögskola och Gamlebys folkhögskola.

Filmer: Sophelikoptern (2016), Ceasar (2014), Jakten (2014), Liv, lust & längtan (2012), Förträngd (2011), Melvin (2010), Melvin och Sjörövar-Choo Choo (2010), Små barn, stora ord (2010)

Aktuellt: Har varit med och producerat två filmer som har premiär på vårens filmfestivaler. Först ut är I will always love you Kingen som har premiär på Göteborgs filmfestival, senare under vintern visas den norska filmen Oskars Amerika i Berlin.