Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

positiv utveckling 1.jpg
I ett medborgarförslag till kommunen vill Positiv Utveckling i Skee att den nya gång- och cykelvägen får belysning. I samband med att frågan tas upp på kommunfullmäktige nästa torsdag planerar föreningen en demonstration. – Vi kommer att gå från Skee in till Strömstad. För att understryka att vägen idag saknar belysning kommer vi att använda pannlampor, säger Annika Alexandersson här tillsammans med Lena Wallin.

Kräver belysning mellan Strömstad och Skee

Positiv Utveckling i Skee kräver att den nya gång- och cykelvägen mellan Strömstad och Skee får belysning. I ett medborgarförslag uppmanar de kommunen att prioritera frågan, då de i dagsläget anser att vägen är en trafikfara.

Strömstads kommun bör prioritera belysning på den nybyggda gång- och cykelvägen mellan Skee och Strömstad. Det menar företrädare för Positiv Utveckling i Skee, som anser att vägen idag är en trafikfara.

– När vägen byggdes var det stor uppslutning och man pratade varmt om att integrera Strömstad och Skee. Gång- och cykelvägen är färdig sedan länge, men många undviker att nyttja den kvällstid då det inte finns någon belysning, säger Lena Wallin, sekreterare i Positiv Utveckling.

Nu har föreningen lämnat in ett medborgarförslag till kommunfullmäktige, där man uppmanar att frågan prioriteras. Att sträckan belyses anses viktigt för att stärka banden mellan de båda orterna.

– Många pendlar idag till jobb. Dessutom har vi barn och unga som behöver ta sig mellan olika fritidsaktiviteter på ett säkert sätt. Vägen idag är en trafikfara. Gångtrafikanter och cyklister blir bländade av bilarnas helljus eftersom de inte syns. Det har redan inträffat en del incidenter, bland annat var det en person som ramlade redan första dagen vägen var i bruk, uppger Annika Alexandersson, kassör i föreningen.

– Miljöaspekten är också viktig att få fram. Många pendlare vill cykla eller gå, liksom de ungdomar som har aktiviteter på någon av orterna. Men den nedsläckta vägen gör att många tar bilen istället och föräldrarna tvingas skjutsa sina barn, fortsätter hon.

Positiv Utveckling i Skee har tidigare gjort kommunen uppmärksam på problemet, men har då fått veta att ansvaret för belysning ligger hos Trafikverket.

– Enligt Trafikverket är det tvärtom. Vi vill veta vem som bär det egentliga ansvaret. Många gränser upplevs luddiga, och för att Skee och Strömstad ska kunna utvecklas gemensamt behöver sådant här redas ut, säger Lena Wallin och drar även paralleller till utbyggnaden på Bastekärr.

– Vägen är en viktig faktor för tillväxten. Strömstad behöver ett komplement och Skee är ett bra alternativ för familjer att bo och verka på. Nu säljer kommunen tomter på Bastekärr, vilket kommer skapa ytterligare förutsättningar för orten. Då vore det ypperligt att kunna ta cykeln dit utan att behöva göra det i mörker.

Medborgarförslaget om belysning ska upp i kommunfullmäktige nästa torsdag. I samband med mötet planerar Positiv Utveckling en demonstration.

– Vi kommer att gå från Skee in till Strömstad, där vi medverkar på fullmäktige. Vi uppmanar alla som vill stödja oss att följa med, säger Annika Alexandersson.