Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Inre befäl Tage Ödlund, ställföreträdande stationschef Ingemar Attemar och enhetschef Rickard Fremark.

  Inre befälen bort i Strömstad

  Stationsbefälen i Strömstad  kommer inte att kunna vara förundersökningsledare. Rickard Fremark, enhetschef för polisen i Fyrbodal väst, innefattande sju kommuner, förklarar. – När Strömstad och Uddevalla slogs samman 2009 gjordes en minskning av antalet befäl. Samtidigt beslöts att gå vidare med en befälsöversyn.

  – Det är detta som skett, hösten 2010. Man har då tittat på både inre och yttre befäl, Beslut har fattats att förundersökningsledningen som idag ligger på inre befäl, skall finnas i Uddevalla och Trollhättan.

  I Strömstad omvandlas de inre befälen till stationsbefäl.

  Inriktningsbeslut har fattats av polismästaren i Fyrbodal, och Rickard Fremark är helt enig i utvecklingen.

  – Detta är enligt rikspolisstyrelsens direktiv, där man är tydlig, antalet förundersökningsledare skallminskas för att få upp kompetensen.

  I vardera Uddevalla och Trollhättan kommer det när förändringen är genomförd att finans sex förundersökningsledare på vardera stället.

  Till det hela hör att ett nytt avrapporteringssystem håller på att införas, vilket kommer att leda till att antalet befäl kan minskas.

  Idag finns fem inre befäl i Strömstad. När förändringen genomförts kommer det istället att finnas tre stationsbefäl. En följd blir att det inte kommer att kunna finnas befäl dygnet runt på stationen.

  – Dagar och kvällar i veckan samt långkvällar fredag och lördag kommer det att finnas stationsbefäl här, säger Rickard Fremark

  – Sommartid kommer det att finans befäl dygnet runt.

  Tider då inte befäl finns på plats kommer annan polispersonal ta emot besök.

  Någon förändring i öppethållandet är det inte fråga om, och inte heller någon förändring i den verksamhet som berör tillstånd och pass.

  De sex yttre befäl som finns i Strömstad kommer att vara kvar.

  Det handlar inte om att dra ner på personalen i Strömstad, säger Fremark.

  – Vi försöker istället rekrytera personal hit och kommer inom kort att annonsera ut tjänster här.

  Omorganisation och teknisk utveckling gör att polisarbetet förändras.

  – Utvecklingen går dithän och för mig handlar det om att få ut så mycket positivt som möjligt ur skattekronorna, säger Rickard Fremark.