Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Han ska få fart på shoppingcenter

Tidigare kommunchefen i Mellerud, Ingmar Johansson, har anlitats för att få lönsamhet i Tanums shoppingcenter.– Det här blir en rejäl utmaning, konstaterar den förre kommunchefen.

Ingmar Johansson har nätt och jämnt hunnit avtackas av Melleruds kommun innan han börjar på nästa jobb - som konsult. Och det är inte vilken utmaning som helst. Han ska försöka få Tanums Shoppingcenter på fötter igen. Och det blir med två nya storägare bakom sig.

– Shoppingcentrat hann aldrig gå i konkurs innan köpet blev klart, påpekar Ingmar Johansson.

Det är mäktiga Olav Thon Gruppen, som äger eller förvaltar 99 köpcenter i Norge och tolv i Sverige, som går in som majoritetsägare med 55 procent av aktierna. Resterande 45 procent köper koncernen Orvelin Group, som bland annat är delägare och en av grundarna till Nordby Shoppingcenter. Affären blev klar den 19 april.

Orvelin Group äger bland annat ett 50-tal fastigheter och ett 30-tal butiker. För Mellerudsborna är koncernen känd för att vilja bygga ett köpcenter på Västerråda.

– Orvelin ska sköta driften av Tanums shoppingcenter och jag blir en slags samordnare som ska försöka få centrat lönsamt. Det finns butiker som går bra men sett till hela shoppingcentrat måste omsättningen öka så att alla kan livnära sig, förklarar Ingmar Johansson.

TTELA når honom när han befinner sig i Tanum och senare på dagen ska träffa kommunchefen.

– Det är en före detta kollega till mig men nu sitter jag på andra sidan förhandlingsbordet.

63-årige Ingmar Johansson ska jobba heltid med det nya uppdraget och det på obestämd tid. Han kommer att använda alla de upparbetade kanaler som de nya ägarna förfogar över för att få fart på lönsamheten.

– Jag kommer att stötta den nuvarande organisationen och försöka få ett mer livaktigt köpcentrum. Jag har bara haft jobbet en vecka och just nu går jag bland annat igenom hyresnivåer, uthyrningsgrad, kostnader och intäkter.

Det var i mars som Bohusläningen avslöjade att Tanums shoppingcenter hotades av konkurs. Centrats ägare hade en skuld till den tyska banken Deutsche bank på drygt 386 miljoner kronor.

Ingmar Johansson tror självklart att det ska gå att få det åtta fotbollsplaner stora shoppingcentrat ekonomiskt lönsamt.

– Annars hade inte de här två storägarna gått in i affären.