Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I fredags samlades delar av Sällskapet Ebba Lindqvists Vänner vid hennes plats i Grebbestad.

Grebbestadspoet hedrades

Lyrikern och poeten Ebba Lindqvist hyllades i fredags med en minnesstund i Grebbestad. Bakom ceremonin stod Sällskapet Ebba Lindqvists vänner, som varje år hedrar Lindqvists minne med en högtidsstund samt en kyrkokonsert under namnet "Hon som älskade havet".

På plats för att hylla och framföra dikter av Lindqvist fanns bland annat Bernt Karlsson, som nyligen kröntes till årets Grebbestadsprins.

– Det här blir mitt första uppdrag. Och jag är glad över att prinsarna tog initiativet till att iordningställa den här fina platsen, sa han innan han lade ner en röd ros vid en av minnesstenarna, där några av Lindqvists dikter finns inhuggna.

Karl-Axel Wikström, ordförande i Sällskapet Ebba Lindqvist Vänner, minns henne som en jordnära person som var lätt att tycka om. Vid minnesstunden läste han dikten "Vägarna vet jag därhemma", en personlig favorit.

Makarna Kjell och Annmarie Warne är sedan länge medlemmar i sällskapet. För några år sedan gav de ut Lindqvists samlade dikter på sitt förlag.

– Vi är bekanta med Ebbas dotter och svärson. När de frågade om vi ville publicera dikterna sa vi självklart ja. Nu är vi inne på tredje upplagan. Den är något omarbetad och innehåller ett stort antal privata fotografier av Ebba.

Ebba Lindqvists dag avslutades med årsmöte för sällskapet. Därefter hölls den sedvanliga konserten i Grebbestad kyrka, i år tillsammans med kontraktsprost Barbro Alvring, operasångerskan Anna Johansson och kyrkomusikern Henrik Mossberg.