Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här gången höll Grebbestadsbryggan för invigningsgästerna.

  Grebbestadsbryggan höll för invigning

  Tjugosex år har gått sedan Grebbestadsbryggan invigdes första gången. 1985 invigdes bryggan men bara några minuter senare fick samtliga evakueras till bryggans ände.

  Vissa pålar var inte fastsatta ända till berggrunden vilket resulterade i en brygga som sviktade närmare en meter mot vattnet. Missen var snart bortglömd och numera strosar tusentals människor tryggt på bryggan.

  Men tjugosex år av salta vindar, is och vatten har påverkat och upprustning inför årets säsong var nödvändig. I september förra året påbörjades bygget av den nya bryggan och dryga halvåret senare låg den klar, redo för invigning.

  Lördagens invigning var välbesökt. Gäster ville känna nybyggets stabilitet och ta del av prinsmusik i form av dragspel och munspel. Lars Wennerås, som nyligen tillträtt ordförandeposten i Tanums Hamn och Turism, fick äran att klippa det blågula bandet.

  – Vi är stolta och nöjda. Vi har fått precis som vi vill ha det tack vare West Coast Offshore, säger Wennerås och uppmanar till en stor applåd för företaget som också står bakom reparationen av Smögenbryggan.

  I samma stund som invigningsbandet klipptes spelade prinsmusikerna upp till allsång med Sången om Grebbestad, en låt ur Grebbestadsprinsarnas Sångbok. Birgit Stålbom, Sannäs, stampade glatt takten och föreslog att testa bryggans hållbarhet i form av dans. Lockelsen av marsipantårta och (brygg)kaffe var dock större för besökarna och snart sågs hundratals gäster köa för att smaka av tårtan med motiv av en brygga. Birgit och väninnan Kerstin Zetterlund släppte tankarna på dans för en stund och njöt istället av tårtan och tankar om framtiden.

  – Den nya bryggan är värdefull för Grebbestad och turismen. Jag tänker sommar, sol och restauranger. Jag ska ta med flera av mina vänner hit i sommar, säger Birgit.

  Men det där med dans och sväng kan hon inte riktigt släppa.

  – Vore det inte käckt med bryggdans här till sommaren, frågar Birgit och de båda väninnorna lovar att svänga runt i både vals och bugg på Nya Grebbestadsbryggan om tillfälle ges.