Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

julbön 0478
MUSIK. Thomas Flodin och Anders Ådin medverkade i Strömstads kyrkas julbö n på julafton.

Julbön med sång och flera olika strängar

Kyrkans julbön på julaftons eftermiddag fick musik och sång av Anders Ådin och Thomas Flodin.

En del av den musikupplevelse som gick förlorad när Stadshuskonserten Vev och Fasa inte blev av kunde den uppleva som gick till kyrkans julbön på julafton. Gäster vid den traditionella eftermiddagsgudstjänsten var nämligen tenoren Thomas Flodin och musikern Anders Ådin. Den senare växlade mellan gitarren och vevliran.

Prästen Maria Johnsson lyfte fram modern och barnet. Texten i hennes predikan skildrade hur det kan kännas för en kvinna att färdas på en okänd väg utan en plats att komma till ro på, medan värkarna sätter in och det första barnet är på väg ut i världen.

Så återvände hon till frågan hur man kan våga möta denna värld, fylld av krig och olyckor, med barnets upptäckarglädje och tillit och hennes bön inkluderade en uppräkning av många av dem som far illa medan andra omgivna av ljus firar en av årets stora högtider.

Kanske gick åhörarnas tankar till platser som Syrien, Kongo eller Sudan? Psalmtexter som Svenska kyrkans psalm nummer 737 med inledningen "En upplysta gårdar, ej hus och palats kan bjuda Maria och Josef en plats..." är svåra att höra utan att dra paralleller till blivande föräldrar och barnfamiljer på flykt i dagens Syrien.

Maria och Jesus var givetvis också centralgestalter för mycket av musiken. Maria fick en egen hyllning i vevlirans speciella, uttrycksfulla ton och en inledande Luciasång gav ljusbudskap från de gästande musikerna.

Förmodligen såg sedan en stor del av dem som kommit till kyrkan med en särskild förväntan fram emot programmets avslutande punkt, sedan Thomas Flodin stillsamt smugit upp på läktaren för O Helga Natt. Det är något i den sången som brukar röra fram känslor hos alla. Det kändes.

På kyrkbacken får vi byta ljus och värme mot mörker och blåst. Karianne Jäger, Geir Berg Lennartsen och Atle Halstensen berättar att julbönen i Strömstads kyrka är en tradition sedan många år.

– Vi har stuga på Resö och åker alltid till Strömstads kyrka för julbön. Det är stämningsfullt. Det är så informellt, man känner sig alltid välkommen, säger Karianne Jäger.

– Och det är fint med en julbön med så mycket sång och musik på hög nivå.

Också för nabofolket är O Helga Natt en julupplevelse, intygar de.

– Jag skulle bara ha velat höra Härlig är jorden också, säger Atle Halstensen.

Varken den eller Stilla Natt fanns på programmet. Däremot en långsam, inkännande tolkning av Det är en ros utsprungen.