Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  .Nord-Långö. Hilmas Alaska

  Gunnel Wounsch berättar om Hilma

  Vill ni veta mera om Hilma Svedahl, som byggde upp Alaska på Nord-Långö? Eller har ni själva berättelser om henne? I båda fallen är det lämpligt att besöka Folkets Hus på onsdag.

  Hilma Wounsch Svedahl är ämnet för Historieföreningens första föredrag i år. Föredragshållare är Gunnel Wounsch från Viken mellan Helsingborg och Höganäs och redan namnet antyder en koppling.

  – Hilma var min svärfars faster, berättar Gunnel Wounsch.

  – Jag förstod när jag kom in i släkten att hon var en intressant människa och jag har även i övrigt intresserat mig för kvinnoöden bland dem som föddes i slutet av 1800-talet.

  Gunnel Wounsch är i dag stadsguide i Höganäs och hon skriver böcker om framför allt Kullabygden. Men siktet är inställt på att skriva en bok också om Hilma Svedahl.

  Hela februari månad kommer hon att bo i Strömstad och arbeta med materialet, som regionens stipendiat i Strömstads litterära residens.

  Genom släktbanden har hon tillgång till Hilmas broderier, hennes guldvåg, klippbok och en del brev. Hon har rest i spåren av Hilma och hennes make John Svedahl i Alaska i USA och försökt förstå de miljöer där de vistades som guldgrävare och hon planerar ytterligare en resa i augusti i hopp om att finna fler spår efter Hilma och John.

  Men hon vill också ha kontakt med Strömstadsbor som kan berätta om Hilma.

  – Jag vill ge en mer nyanserad bild av henne än den romantiserade man ofta möter. Ingen berättelse är för liten.