Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Vetenskapsfest 3
Redo för vetenskap. Elisa Silfverberg Utgaard, Lars Broman och Lina Kärnbo ser fram emot veckans vetenskapsfest.

Dubbel fest i dagarna två – dags för vetenskap

På tisdag startar årets upplaga av Strömstad Vetenskapsfest, i år med två parallella program.

Under parollen Strömstad Vetenskapsfest ryms i år såväl den traditionella akademiska högtiden som ett symposium med temat förnybar energi. Sammanlagt finns ett 70-tal delegater på plats för att närvara vid Strömstad akademis två dagar långa arrangemang med start på tisdag.

– Det var jag som tog initiativet till symposiet och det här blir det tolfte i raden. Konferensen har fått namnet ISREE som står för International Symposium on Renewable Energy Education. Temat är utbildning och träning för hållbarhet, berättar Lars Broman, rektor vid Strömstad akademi.

Parallellt med konferensen, som även den är öppen för allmänheten, pågår den akademiska högtiden där man har möjlighet att lyssna till ett brett spektra av korta populärvetenskapliga föreläsningar.

– Mitt tips är Gouri Datta, professor i New Dehli som deltar på ISREE och pratar om kombinationen av gammal religion och modern vetenskap. Lars Ingelstam vill jag också lyfta fram, han är en av landets tyngsta på fredsfrågor. Även Christina Heldners föreläsning om Pippi Långstrumps humor i semantisk belysning blir intressant. Allt är öppet för allmänheten, det är bara att välja och vraka.

För att lyfta logistik och värdskap tar akademien i år hjälp av två skolelever från gymnasiets naturprogram.

– Det var vår biologilärare som berättade om vetenskapsfesten och att det behövdes hjälp där, så vi tackade ja. Det verkade intressant att lära sig mer om förnybar energi, förklarar Lina Kärnbo.

– Vi kommer att hjälpa människor med information och att hitta rätt buss till och från gymnasiet. Vi kommer också att hjälpa till med registrering av delegaterna, säger Elisa Silfverberg Utgaard.

Vetenskapsfesten pågår tisdag till onsdag, och samtliga föreläsningar hålls på Strömstad Gymnasium.