Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Michael Ekman och Anders Ståhlbom har bildat en förening med målet att ansluta fibernät till Sannäs. Hundra intressenter krävs för att det ska kunna möjliggöras. Ekonomiskt stöd ska ansökas hos Jordbruksverket och kostnaden för varje enskilt hushåll kommer troligen landa på cirka 15 000 kronor.

  Förening har bildats

  Sannäs fiber ekonomisk förening har bildats genom företaget Bynets FFH-projekt, Fiber från hemmet. Bynet samarbetar med föreningar som bildats inom FFH genom att bistå med den specialentreprenad som systemet behöver. De förser även föreningen med den kompetens som krävs för att de ska kunna ansvara för grävning och drift av fibernätet.

  Området som föreningen vill gräva i Sannäs ska täcka samhället samt de hushåll som finns på Västbacken och hela vägen ner mot Grebbestad. Grävningen utgår från en punkt där fiber redan finns och därifrån dras kabel ut till varje tomt. Som medlem i föreningen får man rör, fiber och aktiv utrustning ända in i huset, dock får varje hushåll stå för grävningen i den egna tomten samt för eventuella dragningar i hemmet.

  – Men för att kunna göra det här måste man öppna upp lite och man bör minst ha 100 fastigheter som vill ansluta sig, förklarar Anders Ståhlbom, en av dem som bildat föreningen.

  I dagsläget är ett 40-tal intresserade och av dem är 21 nya bostäder som planeras i Sannäs inräknade.

  Föreningen har ställt sig i bidragskön hos Jordbruksverket och när tillräckligt många intressenter har samlats in kan de ansöka om ekonomiskt stöd för grävningarna. Enligt bidraget 2010 får varje enskilt hushåll ett stöd som täcker 60 procent av den totala summan.

  – Det ska vara motsvarande 60 procent som gäller i år med. Brutto kostar grävningen 35 000 kronor per hushåll och netto skulle det hamna på 15 000 kronor, förklarar Michael Ekman, initiativtagare till föreningen.

  När kabeln väl ligger i marken kan varje hushåll själv bestämma när de vill börja gräva.

  – Det här är en investering i fastigheten och ser man kontentan i det så är det förhållandevis billigt, anser Anders.

  Anslutningen kommer innebära en fast avgift på 299 kronor i månaden för att telefoni, höghastighetsinternet 100/10 Mbit och 17 tv-kanaler.

  – Man har en avgift för allt och slipper att betala en fast avgift för telefoni, en för internet och en för parabolkanalerna, förklarar Michael.

  De som ansluts till nätet ringer gratis via IP telefoni till andra som har IP telefoni.

  – Till vanligt analog telefon är taxan enligt leverantörs avtal, förklarar Michael.

  Det är Telia som äger huvudkabeln och nätet kommer vara bundet dit under fem år, därefter är upphandlingen fri.

  Föreningen bjuder in alla i området till ett möte i Tanumshede bygdegård 20 april.

  Fotnot: Mer information på förenings hemsida www.sannasfiber.n.nu