Det förra kongressledamoten Gabrielle Giffords, här tillsammans med sin make Mark Kelly, i Washington DC kort efter fjolårets masskjutning i Las Vegas. Arizonademokraten Giffords överlevde ett mordförsök och är mycket aktiv i kampen för striktare vapenlagar.
Det förra kongressledamoten Gabrielle Giffords, här tillsammans med sin make Mark Kelly, i Washington DC kort efter fjolårets masskjutning i Las Vegas. Arizonademokraten Giffords överlevde ett mordförsök och är mycket aktiv i kampen för striktare vapenlagar.

Efter masskjutningarna: Vapenfrågan het i USA

En intensiv debatt om skärpta vapenlagar väntar i USA:s representanthus i vår. Då tar 95 ledamöter som har fått stöd av den tidigare kongressledamoten Gabrielle Giffords – som 2011 överlevde ett uppmärksammat mordförsök – plats i kammaren.

ANNONS
|

- En prioriterad fråga, säger Kaliforniendemokraten Nancy Pelosi som spås bli ny talman.

Pelosi vill se en process för "vettiga bakgrundskontroller för att förhindra att skjutvapen hamnar i fel händer", enligt uppgifter till nyhetskanalen CNN kort efter masskjutningen på baren Borderline i Kalifornien som ägde rum dagen efter det amerikanska kongressvalet för snart två veckor sedan.

Lång kamp

I USA har många fortfarande den där januaridagen 2011, då Arizonademokraten Gabrielle Giffords sköts i huvudet, i tydligt minne. Giffords mötte väljare vid en mataffär utanför Tuscon när en ensam skytt plötsligt dödade sex människor och skadade 13, vid sidan av henne själv. Giffords fick en kula genom hjärnan och svävade en tid mellan liv och död. Hon överlevde, om än med hjärnskador, och gjorde en bejublad comeback i representanthuset i augusti samma år.

ANNONS

Men 2012 avgick hon för att koncentrera sig på rehabilitering och att bygga upp ett juridiskt center och en så kallad politisk aktionskommitté med fokus på vapenrelaterat våld. Inför mellanårsvalet ställde hon sig bakom ett 300-tal kandidater och kampanjade intensivt för att politiker som stöds av mäktiga vapenlobbyister, främst National Rifle Association (NRA), skulle röstas ner.

"Kampanjade modigt"

Nu står det klart att minst 95 av de nya representanthusledamöterna är Giffords skyddslingar.

“För första gången någonsin har kandidater – bland annat i tuffa och kritiska vågmästardistrikt – kampanjat modigt för vapensäkerhet och vunnit", skriver en glad Giffords i ett uttalande.

Systerorganisationen Everytown for Gun Safety , som startats av staden New Yorks tidigare borgmästare Michael Bloomberg, rapporterar ett liknande resultat. 83 procent av de 66 kandidater som man ställt sig bakom segrade i valet, enligt uppgifter till public service-kanalen NPR.

Gruppernas stöd har säkerligen haft betydelse för väljarna – men den senaste tidens nyhetsrapportering lär också ha påverkat dem. På countrybaren Borderline sköts tolv människor ihjäl av en svartklädd krigsveteran. Kort dessförinnan dödades elva personer av en skytt i en synagoga i Pittsburgh i Pennsylvania. Och tidigare i år dog 17 personer i en skolskjutning i Parkland i Florida – något som resulterade i landsomfattande demonstrationer mot vapenvåld.

ANNONS

Visa väljarna

I USA är rätten att bära vapen grundlagsskyddad men reglerna kring bland annat försäljning och åldersgränser varierar i de olika delstaterna. Efter tidigare masskjutningar, bland annat den på grundskolan Sandy Hook i Connecticut 2012, har politiska initiativ tagits för att få till förbud mot automatvapen och så kallade bump stocks (tillbehör som gör att halvautomatiska vapen fungerar som helautomatiska). Planer på landsomfattande register som gör det svårare för unga och personer som lider av psykisk ohälsa att köpa vapen har också florerat.

Men lite har skett. I vår lär utspelen på nytt hagla i det demokratdominerade representanthuset. Men att få någon skrivning genom den republikandominerade senaten blir svårt. Det kanske inte heller är syftet, enligt Lanae Erickson på tankesmedjan Third Way i Washington DC.

- Det handlar om att visa väljarna var Demokraterna står för inför primärvalen 2020, vilken politik som skulle föras om partiet får mer makt, säger hon till NPR.

TT

Fakta: USA och skjutvapen

Amerikaners rätt att bära vapen slås fast i det andra tillägget till USA:s författning, som antogs 1791. Denna rätt bekräftades som en "garanti av den personliga rätten att äga ett vapen" i ett beslut av USA:s högsta domstol 2008.

Landets delstater har dock olika lagar när det gäller försäljning (eller begränsning av försäljning), registrering, förvaring, åldersgränser och annat som rör vapeninnehav.

Generellt anses republikanska politiker vara mer vapenvänliga medan flera demokrater har försökt skärpa vapenlagarna. En viktig aktör i sammanhanget är den mäktiga vapenlobbyorganisationen National Rifle Association (NRA).

I oktober i år uppgav 43 procent av amerikanerna att det fanns ett skjutvapen i deras hem, enligt opinionsinstitutet Gallup. 61 procent sade att de vill se tuffare lagar när det gäller försäljning av vapen. 28 procent vill se en lag som förbjuder handeldvapen, utom för polis och liknande yrkesgrupper, medan 71 procent är emot en sådan lag.

Källor: The New York Times, NRA.org, Gallup med flera

Fakta: Masskjutningar i USA

Några av de värsta masskjutningarna i USA:

1 oktober 2017: Stephen Paddock, 64, dödar minst 58 människor och skadar fler än 500 personer när han skjuter ned mot folkhavet på en musikfestival från 32:a våningen från ett kasino i Las Vegas. Han tar därefter sitt liv.

Enligt polisen hade Paddock införskaffat ett 30-tal vapen och en stor mängd ammunition inför dådet.

12 juni 2016: 29-årige Omar Mateen går till angrepp inne på gayklubben Pulse i Orlando, Florida. 49 människor mördas innan Mateen efter ett utdraget gisslandrama skjuts till döds av polisens insatsstyrka. Terrorrörelsen IS tar senare på sig dådet.

14 december 2012: Vid massakern på grundskolan Sandy Hook i staden Newtown i delstaden Connecticut skjuter 20-årige Adam Lanza ihjäl 20 barn och 6 lärare innan han tar sitt liv. Senare hittas också hans mor död i deras gemensamma hem.

16 april 2007: Seung-Hui Cho dödar 32 människor på universitetet Virginia Tech i Blacksburg. Cho inleder med att skjuta ihjäl två personer i en sovsal, innan han några timmar senare iscensätter en större skottlossning. 30 studenter och lärare dör. Efter dådet tar Cho, som lidit av psykiska problem, sitt liv.

ANNONS