Marianne Holmqvist plockar hallon.
Marianne Holmqvist plockar hallon.

De odlar grönsaker på nära håll

På gården Rörvik i utkanten av Strömstad breder hallonodlingar och stora grönsaksfält ut sig. Dagens skörd av närodlat hamnar sedan i den lilla gårdsbutiken hos Marianne och Robert Holmqvist.

ANNONS
|

Regnet hänger tungt över odlingarna på Rörviks gård, strax utanför Strömstad. Robert Holmqvist går längst staketet av hönsnät och rycker bort det ogräs han ser bland grödorna. Vid sockerärtorna stannar han till, knipsar av en skida och smakar.

– Det räcker att man kokar upp dem någon minut så blir de jättegoda, säger han.

Robert Holmqvist och hans fru Marianne lever som de lär. Ett tiotal olika grönsaker på middagsbordet varje dag är mer regel än undantag. För sex år sedan flyttade de till gården på Rörvik med en dröm om hallon.

– Kanske var det någon slags dumhet som gjorde att vi vågade ta risken och sätta igång. Och dessutom ville jag inte bli någon som satt och rullade tummarna efter pensioneringen, säger Robert och skrattar.

ANNONS

– Vi är ju akademiker i grunden, men Robert är en riktig entreprenör och har länge närt en dröm om att odla, berättar Marianne.

– Många av mina släktingar i Skåne har gårdar och jag har växt upp med det. Jordbruket är ju grunden för människans existens. Och den här gården erbjuder så många möjligheter att man måste ta tillvara på dem, fortsätter Robert.

Hjärtat finns i de stora hallonodlingar som breder ut sig intill Strömsvattnets strand. Odlingarna kom igång strax efter flytten, och är navet i produktionen.

– Tanken från början var en ganska stor odling, eftersom det behövs en viss volym för att det ska gå runt. Intresset för närodlat och ekologiska varor har kommit väldigt starkt, och det finns ett uttalat krav från kunder på närodlad mat, berättar Marianne.

– Hallonen från vår gård säljs till Konsum-butiker i hela Bohuslän, fortsätter Robert.

Hallonen gav blodad tand och förra året sattes planerna på grönsaker i jorden. Nu, ett år senare har många grödor växt fram. Här odlas allt från vardagsgrönsaker som gurka, rödbetor och morötter till spännande inslag från det asiatiska köket. Bland den japanska och kinesiska salladskålen märks pak choy, tatsoy och mizuna.

– Jag tror att behovet av att nischa sig blir allt viktigare. Dessutom är det här vanliga ingredienser i thaimat och wok som många lagar, menar Robert.

ANNONS

– Det här första perioden är ju tänkt som ett försöksår, vi har inga lönsamhetskrav utan vill se hur det går. Skapa någon slags dialog med marknaden, fortsätter han.

Än så länge går det alldeles utmärkt. Produktionen har utökats med en liten gårdsbutik som håller öppet några dagar i veckan, där dagsskörden av grönsaker och hallon finns till försäljning. Redan efter de första dagarna märktes ett stort intresse.

– Vi har mött en väldig glädje från människor som tittat förbi. Mer närodlat i det här området verkar vara efterlängtat om man lyssnar på kunderna. Det känns väldigt roligt för vi vill ju profilera oss åt det närodlade håller, säger Marianne.

Du behöver:

1 st pak choy, de gröna kålbladen

100 – 200 g sej per portion

2 dl gräddfil för två portioner

Salt

Svartpeppar

Tillagning:

Börja med att värma gräddfilen i stekpannan under omrörning, ska ej koka.

Skär samtidigt upp kålen tvärs fibrerna i cirka 5 mm breda strimlor.

Lägg i detta i stekpannan varvid kålen blir förvälld efter ett par minuter.

Filea sejen och krydda med salt och peppar. Lägg fisken i stekpannan och låta sjuda under lock i högst 4 minuter. Vänd och låt ligga ytterligare någon minut i järnet. Klart att servera t ex med kokt potatis eller bulgur, bönor samt sallad

ANNONS