Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Kunskapstrålen 2011
Conny Reinbäck utvecklingsledare och ansvarig för vuxenutbildningen delade ut förstapris i Kunskapstrålen till Jenny Hjalmarsson.

Appskapande passar väl i tiden

Jenny Hjalmarsson är en av de som gett förslag till nya kurser på Komvux Strömstad. I en tid då smartphones och surfplattor blir allt mer populära kände hon att en kurs i utformande av appar var det rätta.

Förslagstävlingen Kunskapstrålen lockade stort intresse förra året då allmänheten välkomnades ge förslag på utbildningar till vuxenutbildningen i Strömstad. Även i höst har tävlingen pågått. Engagemanget från kommuninvånare verkar dock ha svalnat.

– Förra året hade vi omkring åttio förslag, i höst blev det bara trettio, säger Conny Reinbäck utvecklingsledare och ansvarig för vuxenutbildningen.

Trots färre förslag var det svårt för juryn, bestående av skolledare, studievägledare och administration, att välja bland de innovativa förslagen.

Enda självklara kortet var enligt Reinbäck vinnaren Jenny Hjalmarsson. Hennes förslag om kurs i app-skapande bemöttes med beröm, blommor och en surfplatta.

– Oj, ja som aldrig vinner något. Jag hade till och med glömt att jag lämnat förslag, utbrister en omtumlad vinnare.

Hur Jenny kom på den briljanta idén kring utformning av appar minns hon inte.

– Jag använder appar väldigt mycket själv och eftersom jag jobbar på biblioteket kommer jag dagligen i kontakt med en hel del sådant, säger hon.

Utöver att flitigt använda appar har Jenny dessutom tänkt ett steg extra. En app finns inte bara där. Någon måste skapa den, men hur?

Jenny har inte svaret på sin fråga, men önskar få det genom en utbildning på Komvux Strömstad.

– Jag är väl inte så intresserad av dataprogrammering men design är kul, svarar hon på frågan om hon kommer söka till den kurs hon själv skapat, som startar i höst.

Oavsett om Jenny kommer synas i skolbänken eller inte är hon övertygad att app-skapande är ett framtidsyrke. Conny Reinbäck, utvecklingsledare och ansvarig vuxenutbildningen, är tacksam över förslaget.

– Jag tror det finns jättestort behov av den kunskap nu när det är så mycket med surfplattor. Nu gäller det bara att hitta kompetenta personer som kan utbilda inom ämnet, säger han.

Andrapriset gick till Ann-Sofie Mattsson. Med sitt förslag om en vuxenutbildning i hip-hop och streetdance vann hon ett års prenumeration på Spotify. Vinnare av en valfri studiebok på Komvux blev Maritha Söderström Nilsson med förslag om kurs i inköp och tullbestämmelser, Per Nikkinen med sitt förslag om undervisning i kinesiska samt Erik Johansson som tipsade om kurs i kylteknik.

Kunskapstrålen 2011
Jenny Hjalmarsson

Den bästa appen ska enligt årets vinnare av Kunskapstrålen vara;

smart skapad

enkel

översiktlig

snygg

praktisk

Marithas förslag innefattar inköp och import med inriktning på internetförsäljning. Förlaget har som syfte att gynna Strömstads säsongsbetonade butiker då dessa kan sälja varor på internet under vinterhalvåret.

Per anser att en kurs i kinesiska vore självklar då landet utvecklats oerhört sista tiden. Dock påpekar han att hans förslag om teckenspråk skulle vinna minst lika många kursdeltagare, i alla fall från personal på särskolan.

Erik uppger att närmaste utbildning för blivande kyltekniker finns i Uddevalla och vill därför se en på närmare håll. Som kyltekniker arbetar du bland annat med stora kylsystem som till exempel i matvaruaffärer.