Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

181011-norgegore-782300_se.stnb_1.jpg
Al Gore på ett klimatmöte i San Francisco den 14 september i år.

Al Gore till Oslo för att tala om klimathotet

Tidigare fredspristagaren och vicepresidenten i USA, Al Gore, kommer till Oslo i december som huvudtalare vid årets fredsprisforum. Klimatkämpen Gore ska hålla tal dagen efter det att fredspriset delats ut.

Temat under fredsprisforumet är hur klimatkrisen ska lösas, och några av världens ledande klimatforskare kommer att delta.

Al Gore och FN:s klimatpanel delade på fredspriset 2007 för att de uppmärksammat växthuseffekten. Al Gore har varit en av de största opinionsbildarna i världen vad gäller klimatfrågan, och rest runt och försökt mana till kamp mot miljöförstöring.

Gore har bland annat i dokumentärfilmen "En obekväm fortsättning" talat om valet av Donald Trump till USA:s president som ett bakslag för miljöarbetet.

Samma dag som det blev klart att kongolesiske Denis Mukwege och irakiska Nadia Murad får årets fredspris, presenterade FN:s klimatpanel en rapport som visar hur en temperaturökning på 1,5–2 grader kan få katastrofala följder. Temperaturskillnaden kan betyda att havsnivån stiger 10 centimeter, en stor issmältning i Arktis och att 99 procent av jordens korallrev dör.

- Jag hoppas att årets forum kommer att bidra till att belysa vad som krävs för att vända en oroväckande utveckling, säger norska Nobelinstitutets chef Olav Njølstad.

Fakta: Al Gore

Född: 1948 i USA.

Bakgrund: Son till senatorn Albert Gore Sr. Amerikansk politiker (demokrat), ledamot av representanthuset 1977—1985, senator 1985—1992 och vicepresident 1993—2000. Kandiderade till presidentvalet 2000, men förlorade mot republikanen George W Bush.

Film: Dokumentärfilmen "En obekväm sanning" Oscarsbelönades 2006. Den handlar om den globala uppvärmningen och är uppbyggd som en föreläsning av Al Gore.

Aktuell: Med nya filmen "En obekväm fortsättning" som visas på filmfestivalen i Cannes. Den får svensk biopremiär i november.