Landshövdingen gästade Strömstad: "Jag är ingen frälsare"

För att få en djupare förståelse för krisen i Norra Bohuslän besökte landshövding Anders Danielsson Strömstad. Nu hoppas politiker och företagare att hans kännedom kan skapa förändring i högre led. Kommunalrådet Kent Hansson (S) har en förhoppning om att mötet kan bidra till ett gradvist öppnande av gränsen.

ANNONS
LocationStrömstad||

Av regionens 49 kommuner stod Strömstad först på tur att besöka för Anders Danielsson.

– För mig var det viktigt att bilda mig en egen uppfattning. Annars blir det lätt bara siffror och statistik. Jag förstår vilken enorm påverkan coronakrisen har haft på Strömstad, säger han.

Under tisdagsförmiddagen samtalade han med företagare, politiker och tjänstepersoner inom kommunen. Mötet hölls på Scandic Laholmen och när vi pratar tittar han ut över hotellets tomma ytor.

– Jag får den där mer autentiska beskrivningen av hur det ser ut, jag ser ju hur tomt det är här, det blir väldigt påtagligt.

ANNONS

– Jag har pratat med Daftö Resort och med Scandic Laholmen och det är väldigt sorgligt att höra om jag ska vara helt uppriktig. Det blir en väldigt levande bild när man träffar folk på det här sättet.

Som landshövding ser Anders Danielsson sin roll som informations- och budbärare. Historierna från Strömstad tänker han nu föra vidare till regeringen, riksdagen och till sin egen motsvarighet på norska sidan.

– Jag är ingen frälsare och jag har ingen exekutiv makt, så ser inte Sverige ut. Men jag tror det uppskattas att jag gör ett sånt här besök. Mycket av hanteringen i krisen är nationell, det är Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och regeringen, och de måste få ett underlag från golvets perspektiv och det kan jag bidra med.

Matthias Dalnoki på Scandic Laholmen hoppas att landshövdingen i högre led kan frambringa en tydlighet inom besöksnäringen.

– Kan man resa? Kan man handla i butiken? Ska man bo på camping eller på hotell? Vi tror att det är viktigt att få fram såna tydliga riktlinjer så att folk känner trygghet. Tydlighet skapar trygghet både för den som serverar och för gästen.

Lena Kempe på Daftö Resort sitter bredvid honom på uteserveringen och nickar instämmande. Hon upplever att regelverket är komplicerat i krisen och att det tagit onödigt mycket energi.

ANNONS

– Bara korttidspermitteringarna har varit en enorm arbetsbörda, fylla i formulär och den biten. Det lägger sordin på den framåtriktning som finns.

Lena Kempe kände att det var viktigt att beskriva för landshövdingen hur utsatt kommunen är.

– Varje gång man pratar om situationen känns det som en mardröm. Strömstad ligger högst upp i norra Bohuslän så när gränsen stängs är det vår viktigaste närmarknad som skärs av. Att Norge och Sverige är olika länder tänker inte alltid vi på som lever och verkar här.

Det är lite ologiskt att man får åka till sin norska hytta men inte till sin svenska

Kommunalrådet Kent Hansson (S) var med och skrev till landshövdingen med anledning av den stängda gränsen.

– Strömstad är den kanske hårdast drabbade kommunen i Sverige på grund av att vi är beroende av både handel och besöksnäring. Vissa kommuner har handel men inte turism, men vi har båda, säger han.

Kent Hansson (S) hoppas att landshövdingen kan bidra till att norska regeringen lättar på den stängda gränsen.

– Det är lite ologiskt att man får åka till sin norska hytta men inte till sin svenska. Även om de öppnar gränserna sitter vi inte i knät på varandra utan vi följer ju rekommendationerna.

Att Norge nu framfört önskemål till EU om att stänga gränsen fram till mitten av augusti gör kommunalrådet minst sagt bekymrad.

ANNONS

– Det skulle få oöversiktliga konsekvenser för Strömstad. De flesta företag här gör sin årsinkomst över sommaren.

– Man blir alldeles kall i kroppen av tanken. Jag mår dåligt av det och vill inte ens tänka på det, säger Kent Hansson (S).

ANNONS