Skiss till Canningprojektet.
Skiss till Canningprojektet. Bild: Sweco arkitekter

"Politisk lekstuga"

Jan Wogel kommenterar beslutet i kommunstyrelsen i onsdags om Canningplanen.

ANNONS

Under onsdagens kommunstyrelsemöte fattades inriktningsbeslut för hur man ska gå vidare med Canningprojektet. Vissa saker var men nu i stort sett överens om. Bland annat att bebyggelsen ska börja på Canning och att det önskas ett promenaddäck runt Röudden.

Men två centrala frågor klubbades igenom med röstsiffrorna 6-5. Oppositionen anser att Skeppsbroplatsen inte alls ska bebyggas och att man inte ytterligare ska förtäta bebyggelsen på själva Canningtomten.

Beslut i ett så här stort projekt måste i en liten kommun som Strömstad tas med större enighet. Att ge förvaltningen i uppdrag att gå vidare i ett planarbete som är så här dåligt förankrat är ett fortsatt resursslöseri utan dess like. Om bara tre månader är det val och om makten då skiftar kommer sannolikt det arbete som nu ska utföras att vara bortkastat.

ANNONS

Dag Wersén (M) föreslog för ett par veckor sedan en total omprövning av projektet. Jag håller med. Tre utgångspunkter i en sådan omprövning bör vara:

1. Anpassa byggnationen efter behoven. Det råder brist på billiga hyresrätter och marknaden minskar raskt för exklusiva bostadsrätter i hela Sverige.

2. Slösa inte i onödan bort skattebetalarnas pengar på att subventionera bostadsföretag.

3. Bevara handlingsfriheten avseende Strömstads stadskärna för kommande generationer. Skeppsbroplatsen är stadens mest värdefulla obebyggda tomt.

Markanvisningsavtalet med Riksbyggen och det nuvarande planförslaget med onsdagens inriktningsbeslut är en återvändsgränd. Ett fullständigt omtag skulle sannolikt snabba upp processen för att få till stånd bostadsbygge på Canningtomten.

Jan Wogel

Båtviken

ANNONS