Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Tony Johansson (MP), vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i VG-regionen.

  Löftet från regionen står fast

  Tony Johansson (MP) replikerar på Stein Rukins debattartikel om vårdfrågan i norra Bohuslän.

  Replik till Stein Rukin (STNB 27/1)

  Stein Rukin söker i en debattartikel intolka att ordet ”pilot”, som undertecknad nämnt avseende den planerade förstärkningen av primärvårdsjouren i Norra Bohuslän, skulle innebära att det är en tillfällig lösning. Detta är helt enkelt inte sant. Det som undertecknad menar med pilot, det är att den förstärkning som ska genomföras i Tanumshede, är en del av regionens utvecklingsarbete och ska bli varaktig. Det är hela innebörden utav handslaget mellan den lokala politiska arbetsgruppen i Strömstad. Vi vill att invånare i Strömstad, likt mig som bor i Dalsland, ska få en långsiktigt hållbar lösning och kunskap om vart jag vänder mig när jag blir sjuk också utanför kontorstid.

  Vidare kritiserar Ruikin att undertecknad beskriver den problematik som vi fått återgivit från regionens tjänstemannaexpertis, avseende primärvårdsavtal med Norge. Där har vi fått tydliga svar som avviker från det som Rukin söker föra i bevis. Enligt de uppgifter som undertecknad har fått, så kan vi avtala om primärvård med Norge för invånare som är skrivna i Strömstad, men ej för invånare som är skrivna i Stockholm eller Hamburg. Där skiljer sig regelverken om primärvård jämfört med när vi exempelvis skriver avtal om akutsjukvård på Kalnes.

  I det handslag som gjorts mellan regionens Grönblå majoritet och den lokala politikergruppen i Strömstad, väljer vi att prioritera. Vi vill få till en ännu mer tillgänglig primärvårdsjour i Tanumshede, med öppettider till kl 24 på natten vardag som helgdag och därefter en tillgänglig sjuksköterska som ska kunna konsultera läkare vid behov. Att vi i detta läge har en sådan lösning som högre prioritet att få till än vad vi har med ett krångligt regelverk kring primärvårdsavtal med Norge, det är något som jag hoppas på att Invånarna i Strömstad har föreståelse och respekt för. 

  Samtidigt är jag självfallet öppen för framtida samtal med Rukin om han finner lösningar kring primärvårdsavtal med Norge som regionens samlade tjänstemannaexpertis skulle riskera att ha missat. Men låt piloten i Tanumshede få genomföras och sätta sig först. Jag känner mig hoppfull om att den här satsningen kommer att bidra till trygghet och tydlighet för alla som vistas i Norra Bohuslän. 

  Tony Johansson, regionpolitiker (MP), Mellerud